Zastupitelé Písku chtějí nový plavecký stadion. Opravu staré haly komplikuje referendum

Písek bude pokračovat v přípravě výstavby plaveckého stadionu. Odhadované náklady se dostaly už přes půl miliardy korun. O pokračování projektu, který Písek řeší už několik let, rozhodli v pondělí zastupitelé na mimořádném zasedání. Jedním z návrhů bylo od projektu ustoupit a investovat do modernizace současného plaveckého stadionu.

„Pevně věřím, že projekt dotáhneme do konce. Pokud bychom chtěli akci zastavit a místo toho investovat do modernizace současného bazénu, museli bychom se nejdříve vyrovnat s platným referendem,“ řekl písecký starosta Michal Čapek (ANO).

Otázky kolem bazénu Písek, ve kterém žije skoro 31 tisíc lidí, řeší přes deset let. V roce 2013 se proto konalo referendum. Lidé v něm závazně rozhodli, že současný plavecký areál u Otavy z 80. let minulého století kazí vzhled historického centra města, a proto muselo město pro plánovaný nový bazén hledat jiné místo.

„Pokud bychom se nyní chtěli vrátit k otázce modernizace současného plaveckého stadionu, museli bychom vypsat nové referendum, které by rozhodnutí z roku 2013 zrušilo. Jedna věc je, že by to celý proces zase o nějaký měsíc zpozdilo. Ale mnohem důležitější je, že podle mého názoru by byla účast u referenda nízká, nesplnila by potřebné minimum, a tím pádem by neplatilo a nic nevyřešilo,“ řekl Čapek.

Město vybralo pro stadion jinou lokalitu

Nový stadion měl být v areálu bývalých Žižkových kasáren, radnice ale nakonec vybrala místo pod lesnickou školou. Podle původního projektu má být v novém areálu v kryté části kromě pětadvacetimetrového bazénu také vířivka nebo tobogán. Ve wellness sekci vznikne saunový svět se čtyřmi různými saunami a ochlazovacím bazénkem na střeše. Kromě toho projekt počítá s parkovištěm asi pro 140 vozů.

V současném plaveckém areálu u Otavy funguje velký vnitřní bazén, venku je brouzdaliště a jeden menší bazén.

Někteří písečtí zastupitelé dlouhodobě poukazují na to, že náklady na výstavbu areálu jsou příliš vysoké. „Ano, původní odhad byl kolem 250 milionů korun. Ale za ty roky, kdy se město problematikou zabývá, ceny ve stavebnictví výrazně stouply,“ uvedl starosta.

Čapek dodal, že nyní Písek vypíše výběrové řízení na projekt. „Pokud všechno půjde hladce, odhaduji, že nejbližší možný termín pro začátek prací je druhá polovina příštího roku,“ řekl. Radnice má na stavbu plaveckého stadionu našetřené peníze. Čapek dodal, že Písek se pokusí také získat peníze z dotačních titulů.