Písečtí architekti nechtějí aquapark pod hradbami

Písek – Architekti z Písku nechtějí, aby pod historickými hradbami vyrostlo aquacentrum. Teď tam stojí dosluhující bazén, který by město chtělo přestavět. Místo i jeho podobu už zastupitelé schválili.

Petici kvůli novému místu pro písecký aquapark podpořili téměř všichni písečtí architekti a také někteří odborníci na památky. Podle nich už původní umístění bazénu bylo špatné, protože sportovní zařízení přímo pod středověké opevnění nepatří. „Je tady jistá vlna nesouhlasu s obnovením historické chyby, kterou bylo postavení bazénu v roce 1979,“ říká architekt Vladimír Krajíc.

Podobu nového bazénu a místo, kde by měl stát, radnice řeší už od roku 2000. Podle odborníků je nejlepší místo pro nový aquapark na výstavišti. Kromě jiných výhod je tu dostatek parkovacích míst. „Pokud by se měl budovat posílený aquapark, tak se počítá ještě s vyšším dopravním zatížením, což by současná lokalita vůbec neunesla,“ varuje architekt Martin Zborník.

Starosta města předloží výhrady architektů a návrhy nových lokalit zastupitelstvu. Nepřítelem odborníků je ale v tomto případě čas. Město potřebuje začít se stavbou co nejdříve. „Venkovní bazén už nebude provozován. A ohledně stávajícího bazénu je jen otázka, kdy přijde statik a zavře ho,“ počítá písecký starosta Ondřej Veselý.

Petici odborníků podpořilo podpisem patnáct set lidí. To je víc, než bylo občanů, kteří se zúčastnili anonymní ankety radnice. Na základě jejích výsledků zastupitelé rozhodli i o nové podobě bazénu. Místo ale schválili už předtím.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)