Za údajné machinace s pozemky na Ještědu uložil soud bývalým regionálním politikům ODS podmínky

Krajský soud v Liberci uložil dvěma bývalým regionálním politikům ODS podmíněné tříleté tresty se zkušební dobou na pět let v kombinaci s finančním trestem. Někdejšího náměstka primátora Pavla Krenka a bývalého zastupitele Jiřího Zeronika uznal vinným v jednom z pěti žalovaných obchodů s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a ve Vesci, které patří Liberci. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné.

Směnou louky využívanou v zimě jako sjezdovka za zahradu v centru města způsobili někdejší náměstek primátora Pavel Krenek (ODS) a bývalý zastupitel Jiří Zeronik (ODS) podle soudu škodu přes dva miliony korun. Oba obžalovaní od počátku vinu odmítali, za podvod a zneužití pravomoci úředního činitele jim hrozilo až dvanáct let vězení.

Podle rozhodnutí soudu by měl Krenk zaplatit peněžitý trest 600 000 korun a 300 000 korun Zeronik. Zároveň jako náhradu škody by oba společně měli zaplatit přes dva miliony korun městu a Sportovnímu areálu Ještěd (SAJ).

Soud posuzoval pět obchodů, trest padl za jediný

Trestné činnosti se podle obžaloby měli dopouštět jako zástupci městské společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ), které mělo ve správě lyžařské areály města. Radnice na SAJ převáděla za vyhláškové ceny pozemky a nemovitosti v jiných částech města a SAJ je pak podle obžaloby nevýhodně prodal nebo směnil za pozemky, které v areálu či sousedství vlastnili soukromníci.

V kauze se posuzovalo pět obchodů z let 2003 až 2006, soud potrestal obžalované za jediný. Ve čtyřech dalších žalovaných případech dospěl i státní zástupce k závěru, že porušení zákona se nepodařilo prokázat a trest za ně nežádal. Celková škoda byla v obžalobě původně vyčíslena na třináct milionů korun.

Trest uložil soud za směnu zahrady za louku. Pozemek v Husově ulici získal SAJ v listopadu 2005 od města za sníženou cenu 646 100 korun, tržní byla tehdy přes dva miliony korun. O měsíc později koupila rodina Karla Vaniše louku na Pláních za 120 000 korun a směna se uskutečnila pár měsíců poté. Podle státního zástupce s původní majitelkou SAJ nejednalo, což Zeronik i Krenk ve svých závěrečných řečech odmítli. Řekli, že s nimi nechtěla jednat.

Soudy se kauzou zabývají od března 2013, krajský soud Krenka i Zeronika předtím dvakrát zprostili obžaloby, vrchní soud ale verdikt v obou případech zrušil. Původně byl v této kauze obžalován i bývalý liberecký primátor Jiří Kittner (ODS), na návrh státního zástupce byl ale už před osmi lety zproštěn obžaloby.