Z vagonu lovilo panstvo medvědy. Teď se jeho replika vrátí na Oravskou lesní železnici

Replika vagonu Oravské lesní železnice (zdroj: ČT)

Ve Veselí nad Lužnicí postavili repliku osobního vagonu Oravské lesní železnice. Vůz z roku 1916 byl jediný, který na této dráze přepravoval lidi a sloužil k jízdám panstva. Replika zamíří na Slovensko do Kysuckého muzea.

Před víc než sto lety postavili trať na svoz dřeva z rozlehlých lesů Oravských Beskyd. Z vozů byly nejvíce zastoupené podvozky na přepravu dlouhých kmenů dřeva. Jediný osobní vagon pak sloužil k cestám oravského grófa a jeho hostů. „Podle historie jezdil z vlaku údajně i střílet medvědy do svých rozsáhlých lesů,“ říká předseda Sdružení železničních společností Jan Šatava.

Z osobního vozu se zachoval jen podvozek (pojezd). Během šesti měsíců vznikla v depu ve Veselí nad Lužnicí kompletní replika. Podle jediného výkresu a osobních vzpomínek. „Vagon jsem měl možnost několikrát vidět před čtyřiceti lety,“ vysvětluje Šatava.

V replice se tvůrci snažili zachovat i úplné detaily, alespoň ty, o kterých věděli – například dveřní zámky nebo otevírání oken. 

Vagon si objednalo slovenské Kysucké muzeum, chce v něm příležitostně vozit návštěvníky na obnoveném torzu slavné lesní železnice. Úzkokolejka je totiž oblíbeným turistickým cílem.