Vysoká škola v Kutné Hoře kvůli dluhům zavřela. Návrh na insolvenci podal bývalý rektor

Události v regionech: Uzavření kutnohorské vysoké školy (zdroj: ČT24)

Vysoká škola politických a společenských věd v Kutné Hoře se dostala do existenčních problémů. Národní akreditační úřad pro vysoké školství jí odebral jedinou akreditaci a škola je zavřená. První česká vysoká škola se specializací na politické vědy vznikla v roce 2003. Na počátku měla své sídlo v Kolíně, v roce 2015 se přestěhovala do Kutné Hory.

Škola se kvůli dluhům dostala do insolvence. Návrh podal bývalý rektor školy Tomáš Koziak. Ten tvrdí, že viníkem je předchozí majitel Vladimír Srb.

„Podle mého názoru měl být insolvenční návrh podán už dávno. Dluží mi 900 tisíc až jeden milion českých korun za dobu jednoho roku,“ řekl Koziak, který byl rektorem školy v letech 2019 až 2022. 

Bývalý rektor není jediným, komu škola dluží. Například v Galerii Středočeského kraje, kde měla škola své sídlo, dluží téměř půl milionu korun na nájemném. Dalších 1,5 milionu korun eviduje Česká správa sociálního zabezpečení.

A hlásí se i další, například zdravotní pojišťovny, finanční úřad a také bývalí zaměstnanci. Současný většinový vlastník školy, pražský podnikatel Michal Kapitán, tvrdí, že za dluhy nemůže. 

„Za celé problémy vysoké školy může pan docent Srb, neboť už v notářském zápisu nemluvil pravdu. V notářském zápisu je napsáno, že škola nemá žádné dluhy,“ ohradil se Kapitán.

Podle insolvenčního rejstříku je aktuální dluh školy zhruba šestnáct milionů korun. Předchozí majitel školy, kolínský politolog Vladimír Srb, jakékoliv obvinění odmítá. S odkazem na probíhající vyšetřování vyjádření na kameru neposkytl.

Škola je ve stavu, kdy jí Národní akreditační úřad pro vysoké školství odebral licenci. Nemůže proto přijímat nové studenty ani udělovat akademické tituly.