Národní akreditační úřad zahájil řízení o omezení akreditace právnické fakulty v Plzni

Národní akreditační úřad zahájil řízení k omezení akreditace na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Stalo se tak na základě provedené kontroly, která konstatovala závažné nedostatky při uskutečňování magisterského studijního programu Právo a právní věda. Fakulta měla přiznávat uchazečům bonifikace, tedy body navíc za předchozí studijní výsledky, s nepoměrně velkou váhou, a přijímat tak ke studiu některé uchazeče i přesto, že nesplnili stanovené podmínky pro přijetí.

Závažné nedostatky podle zápisu ze zasedání Rady Národního akreditačního úřadu spočívají zejména v porušení zásady rovného přístupu k uchazečům o studium. Fakulta měla absolventům celoživotního vzdělávání přiznávat v přijímacím řízení bonifikace, tedy body navíc udělované za nadstandardní pracovní či studijní výsledky nebo zkušenosti, s nepoměrně velkou váhou vůči ostatním požadavkům uplatňovaným v rámci přijímacího řízení. 

„Z důvodu omezeného počtu přijímaných uchazečů dochází k tomu, že jsou takoví uchazeči přijímáni ke studiu na úkor uchazečů, kteří v přijímací zkoušce dosáhli lepších výsledků,“ uvádí úřad ve zdůvodnění svého usnesení.

„Omezení akreditace znamená pro vysokou školu zákaz přijímat ke studiu daného studijního programu další uchazeče. Stávajících studentů se omezení akreditace nijak nedotkne,“ vysvětluje předseda Rady Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství Ivan Barančík.

Cílem je zjednání nápravy

Škola podle něj proti zjištěním v protokolu o kontrole zatím nepodala námitky. Dodal, že řízení o omezení akreditace je teprve na samém začátku. Cílem opatření je podle něj, aby vysoká škola zjednala nápravu a akreditace jí nemusela být odejmuta či omezena. 

Další závažné nedostatky Rada shledala v případech, kdy byla bodová bonifikace za absolvování programu celoživotního vzdělávání přiznána v přijímacím řízení i těm uchazečům, kteří tento program neabsolvovali ve lhůtě stanovené podmínkami přijímacího řízení pro daný akademický rok.

Podle úřadu tak docházelo k přijetí uchazečů, kteří nesplnili stanovené podmínky pro přijetí, a zároveň by bez přiznání bonifikace nedosáhli minimální bodové hranice pro přijetí.