TÉMA

Národní akreditační úřad pro vysoké školství

Národohospodářská fakulta VŠE musí přijít s garanty, kteří mají publikační činnost, řekl Plaga. Rektor Dvořák slibuje rychlé řešení

Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze přijde o možnost navrhovat jmenování profesorů pro obor ekonomie. O odebrání akreditace rozhodla ve středu Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství. Předseda rady Robert Plaga v Událostech, komentářích potvrdil, že důvodem je nedostatečná publikační činnost akademiků, kteří obor zajišťují. Musí přijít noví garanti, kteří publikační činnost mají. Rektor VŠE Petr Dvořák řekl, že bude tlačit na to, aby kroky fakulty byly co nejrychlejší. Situaci nepokládá za své selhání.
5. 4. 2024|

Školství je jen deklarovaná priorita, míní Plaga. Podle Mazancové se z peněz na platy sanuje provoz

Bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga kritizoval vládu, že řeči o školství jako prioritě se nemění v realitu. Navrhl zakotvit výdaje na vzdělávání jako poměrnou část HDP podobně, jako je to u obrany. Předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová upozornila, že učitelé berou méně než zákonem stanovených 130 procent průměrné hrubé mzdy. ČT pozvala i ministra školství Mikuláše Beka (STAN), do studia však nedorazil.
3. 12. 2023|

MENDELU má zpět dva doktorské programy. Vrtělo se psem, ale dopadlo to dobře, řekla Nerudová

Přezkumná komise Národního akreditačního úřadu (NAÚ) z procesních důvodu zrušila rozhodnutí Rady NAÚ o odebrání dvou doktorských programů Mendelově univerzitě v Brně. Rozhodnutí se týkalo studijních programů ekonomika a management v českém a anglickém jazyce na Provozně ekonomické fakultě (PEF). Na Twitteru o rozhodnutí komise informoval předseda akreditačního úřadu Robert Plaga. „Předmětem odvolání nebylo odebrání institucionální akreditace pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách, které je pravomocné od 15. března,“ dodal. Bývalá rektorka školy Danuše Nerudová rozhodnutí uvítala.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 16:23|

Vysoká škola v Kutné Hoře kvůli dluhům zavřela. Návrh na insolvenci podal bývalý rektor

Vysoká škola politických a společenských věd v Kutné Hoře se dostala do existenčních problémů. Národní akreditační úřad pro vysoké školství jí odebral jedinou akreditaci a škola je zavřená. První česká vysoká škola se specializací na politické vědy vznikla v roce 2003. Na počátku měla své sídlo v Kolíně, v roce 2015 se přestěhovala do Kutné Hory.
6. 12. 2022|

Plzeňská práva ukončila program celoživotního vzdělávání. Nelíbil se akreditačnímu úřadu

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) ukončila od nového akademického roku program celoživotního vzdělávání (CŽV), který byl hlavním důvodem, proč Národní akreditační úřad pro vysoké školství zahájil v polovině května s fakultou správní řízení k omezení akreditace magisterského studijního programu Právo a právní věda. CŽV uskutečňují ještě fakulty ekonomická a pedagogická, problematika se teď řeší, řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.
22. 7. 2022|

Plaga bude řídit Národní akreditační úřad pro vysoké školství. Skončí jako náměstek

V čele Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství stane bývalý ministr za ANO Robert Plaga. Od září skončí jako politický náměstek na resortu školství. Jeho současný šéf Petr Gazdík (STAN) řekl, že post v čele nezávislého akreditačního úřadu vnímá jako neslučitelný s funkcí náměstka. Nominace do vedení úřadu schválila ve středu vláda.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 16:55|

Kvůli nedostatkům na ekonomické fakultě Mendelovy univerzity zahájil úřad řízení o odejmutí akreditace

Kvůli nedostatkům na ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně zahájil akreditační úřad řízení o odejmutí akreditace pro ekonomické obory a další kontrolu školy. Chyby ukázala kontrola provedená Národním akreditačním úřadem pro vysoké školství (NAÚ), o jejíchž výsledcích informoval Týdeník Hrot.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 16:24|