Vyšetřování nehody na přejezdu u Liberce pokračuje. Podle drážní inspekce signalizace fungovala

Spor o funkčnost signalizace na přejezdu (zdroj: ČT24)

Drážní inspekce zveřejnila první výsledky prověřování červnové dopravní nehody, která se stala na přejezdu ve Stráži nad Nisou na Liberecku. Při nehodě se zranilo jednadvacet cestujících z vlaku poté, co souprava narazila do návěsu nákladního auta převážejícího bagr. Inspektoři uvedli, že signalizace na přejezdu fungovala. Majitel společnosti, které nákladní auto patří, chce dokázat, že to tak nebylo.

„Drážní inspekce provedla rozbor zabezpečovacího zařízení a z archivních dat vyplývá, že přejezdové zabezpečovací zařízení bylo v době mimořádné události v činnosti,“ okomentoval generální inspektor Drážní inspekce ČR Jan Kučera.

Majitel společnosti, které nákladní auto patří, má ale kamerový záznam a chce s ním dokázat, že zařízení v době nehody funkční nebylo. „Na přejezdu se objevují anomálie, které si nikdo neumí vysvětlit, že přejezd sám od sebe přestane fungovat,“ řekl majitel Petr Ressler.

Na signalizaci si stěžují i obyvatelé

Se záznamem z bezpečnostních kamer, které zachytily průběh nehody, pracují také policisté. „Vyšetřovatel vyslýchá svědky a analyzuje zajištěný důkazní materiál.  Kromě toho si vyžádal odborné stanovisko drážní inspekce a nezávislý znalecký posudek k otázce, zda bylo signalizační zařízení před nehodou v činnosti,“ sdělila mluvčí Krajského policejního ředitelství Libereckého kraje Ivana Baláková.

Na světelnou signalizaci na přejezdu si dlouhodobě stěžují také obyvatelé Stráže nad Nisou. „Problémy toho přejezdu se řeší, řekl bych, desítky let. Už dlouho. A mám i vlastní zkušenosti, že přijedete a nesvítí nic,“ poznamenal starosta města Lukáš Beneš (nestr.).

Majitel společnosti, které nákladní vůz patří, se odmítl k průběhu vyšetřování na kameru vyjádřit. Do telefonu ale České televizi řekl, že celý týden po nehodě technici signalizaci opravovali a že své důkazy předloží až soudu.