Vybydlený dům u nádraží v Hradci Králové dělá starosti policii i městu, stahují se do něj narkomané

Události v regionech: Problémový dům u nádraží v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Prakticky denně musejí policisté vyjíždět do vybydleného soukromého domu u nádraží v Hradci Králové. Oficiálně je někdejší kancelářská budova prázdná, v jejích prostorách ale často přebývají narkomani nebo trestně stíhaní. Firma, které dům patří, už kvůli tomu jedná o jeho prodeji. Na místě stavby by mohlo v budoucnu vzniknout parkoviště.

Objektu se říká Holubí dům a stojí mezi hradeckým autobusovým terminálem a železničním nádražím, pár metrů od kolejí. „Rozhodně není nic romantického tady bydlet,“ míní terénní sociální pracovník Petr Macl.

Pro lidi na okraji společnosti, narkomany a delikventy je bývalá kancelářská budova Českých drah posledním útočištěm. „Tady jsme jen proto, abychom přemýšleli, co dál,“ svěřila se jedna z obyvatelek.

„Holubí dům je velká ostuda a bezpečnostní riziko v Hradci Králové,“ je přesvědčený odborný asistent z magistrátu Martin Hanousek (Zelení). „Policisté tam často zajíždějí a dohlížejí na veřejný pořádek,“ uvádí policejní mluvčí Iva Kormošová.

Vybydlený dům plný odpadků patří firmě Rovina Group z Hulína. Koupila ho od ministerstva dopravy. Chtěla tu stavět obchodní centrum, z toho sešlo. Dům majitelé, jak řekli, několikrát zajistili, ale lidé do něj přesto vnikli znovu. „Máme s tím velké problémy. A právě proto se toho (domu) chceme co nejdřív zbavit,“ vysvětluje spolumajitel objektu Zdeněk Zlámal.

Místo domu parkoviště

Správa železnic (SŽ) chce dům odkoupit ještě předtím, než se letos na podzim začne opravovat celé královéhradecké nádraží. „Během stavby pak celý objekt odstraníme a na uvolněné ploše vytvoříme parkoviště,“ nastínil mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Když dům zmizí, bude to jen poloviční řešení, tvrdí sociální pracovníci. Nezvaní nájemníci se budou muset přesunout. A nikdo zatím neví kam.