Vrchní soud zrušil tresty za únos ženy z Kroměříže, případ se vrací do Zlína

Případ únosu dcery kroměřížského podnikatele bude muset znovu řešit Krajský soud ve Zlíně. Vrátil mu ho Vrchní soud v Olomouci, který zrušil Tomáši Salvetovi, Ivu Lorencovi a Jakubu Steidlovi podmínky. Krajský soud bude o případu rozhodovat potřetí, poprvé se dopustil justičního omylu. Podle státního zástupce byly původní podmínky příliš mírné.

„Odvolávací soud rozsudek krajského soudu částečně zrušuje v celém rozsahu,“ sdělila České televizi mluvčí krajského soudu Klára Belkovová. Soud tak částečně vyhověl odvolání státního zástupce, podle kterého byly podmíněné tresty nepřiměřeně mírné.

Prvoinstanční soud loni v červnu za únos z roku 2014 potrestal Tomáše Salveta, Iva Lorence a Jakuba Steidla čtyřletou podmínkou. Další dva obžalované, Vladimíra Zavadila a Ladislava Faltýnka, soud osvobodil. Soud ve výši trestu u tří obžalovaných zohlednil dobu, která od spáchání skutku uběhla, i řádný život, který údajně žili. Další dva obžalovaní byli podle soudu již dříve podmíněně trestáni, a není tak třeba dalších trestů.

Muži podle obžaloby ženu napadli a unesli 14. ledna 2014 večer v Kroměříži. Podle žalobce jí sebrali kabelku s peněženkou i doklady a další věci, načež ji v noci autem vozili se spoutanýma rukama a pytlem přes hlavu po různých místech a žádali po ní peníze. Poté, co se s únosci dohodla, že jim přiveze 100 milionů korun na čerpací stanici u Brna, ji brzy ráno následujícího dne vysadili u Vrbky na Kroměřížsku, odkud si zavolala pomoc.

Dva osvobození, Zavadil a Faltýnek, jí podle obžaloby vybrali z účtu každý dvacet tisíc korun. Dcera podnikatele odsouzeného za stamilionové úniky daní při obchodu s pohonnými hmotami utrpěla během únosu lehká zranění.

Část trestu si odpykal nevinný

Za loupež, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a krádež hrozilo mužům původně osm až patnáct let vězení. Krajský soud ve Zlíně ale změnil kvalifikaci z loupeže na vydírání a omezování osobní svobody s horní sazbou dvanáct let vězení.

Státní zástupce Salvetovi navrhoval deset až jedenáct let, Lorencovi devět až deset let a Steidlovi osm až devět let vězení. V případě Faltýnka a Zavadila navrhoval uložit tříleté podmíněné tresty se zkušební dobou pěti let.

Krajský soud v případu poprvé rozhodoval už v roce 2016. Za únos byl odsouzen k deseti letům vězení Michal Šnajdr, část trestu si odpykal. Později vyšlo najevo, že ve vztahu k němu se stal justiční omyl. Zjistilo se totiž, že Šnajdr se na únosu nijak nepodílel a byl odsouzen neprávem. Krajský soud tak případ znovu otevřel v únoru 2019, loni v červnu pak udělil trojici nově obžalovaných podmíněné tresty.