Za únos dcery podnikatele z Kroměříže padl trest 10 a 5 let

Krajský soud ve Zlíně ve čtvrtek uložil Michalu Šnajdrovi deset a Ladislavu Faltýnkovi pět let vězení za předloňský únos dcery podnikatele v Kroměříži. Další dva obžalované v případu, Daniela Šprňu a Radomíra Vlčka, naproti tomu senát obžaloby zprostil. Podle státního zástupce muži po mladé ženě chtěli 100 milionů korun. Všichni obžalovaní vinu odmítli. Hrozilo jim až 15 let vězení.

Žena 14. ledna 2014 večer zaparkovala své auto před domem v Kroměříži, když k ní podle obžaloby přistoupil jeden z trojice Šnajdr, Šprňa či Vlček. Ženu jednou rukou uchopil přes ústa a druhou objal přes paže a břicho a natlačil ji do přistaveného BMW, které patřilo Šnajdrovu otci, řekl státní zástupce Ivan Hrazdira. Vzhledem k nedostatku důkazů ale sám navrhl, aby soud Šprňu a Vlčka obžaloby zprostil.

Z obžaloby vyplývá, že muž pak mladou ženu udeřil čtyřikrát pěstí do obličeje, sedl jí na záda, spoutal jí ruce za zády kovovými pouty a přes hlavu dal plátěný pytel. Obžalovaní ženě údajně sebrali kabelku s peněženkou i doklady, firemní notebook a mobilní telefon i sportovní oblečení. Podle Hrazdiry ji pak celou noc vozili po neznámých místech a chtěli po ní peníze.

Faltýnek vybral z platební karty poškozené 40  000 korun a o výběr dalších peněz se neúspěšně pokusil. Martyrium unesené skončilo poté, co se s vězniteli dohodla, že jim následující den v 17 hodin přiveze 100 milionů Kč na benzinku Rohlenka u Brna, uvádí obžaloba. Patnáctého ledna ji tak vysadili u obce Vrbka na Kroměřížsku, odkud si zavolala pomoc. 

Kromě krevní podlitiny a otoku oka utrpěla žena při únosu i drobné podlitiny na zápěstích a narazila si koleno. Je dcerou muže, který obchodoval s pohonnými hmotami a teď je ve vězení kvůli daňovému úniku za stamiliony. Podle obžaloby se na únosu podíleli i další lidé, jejichž totožnost se ale policii nepodařilo zjistit. Stíhání je vedeno pro loupež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Šprňa a Vlček tvrdili, že u činu nebyli. Pachové stopy v autě prý nechali, když v něm jeli dříve jako Šnajdrovi kamarádi. Šnajdr nevysvětlil, jak se do auta dostaly pachové stopy poškozené. Obvinění vnímá jako odvetu za to, že udržoval poměr s manželkou známého, jehož bratr je policista. Faltýnek se přiznal jen k výběru peněz. Platební kartu prý našel v batohu na silnici ve Zlíně.