Soud povolil obnovu řízení v případu únosu dcery podnikatele, jeden z odsouzených změnil výpověď

Krajský soud ve Zlíně povolil obnovu řízení v kauze únosu ženy z Kroměříže. Michal Šnajdr si za něj odpykával deset let. Do vězení nastoupil loni v dubnu, soud mu trest letos v lednu přerušil. Policie totiž v případu před nedávnem obvinila několik dalších lidí, kterým hrozí osm až patnáct let vězení. Dotyční jsou stíháni na svobodě.

Soud v lednu přerušil Michalu Šnajdrovi, který byl v kauze odsouzen na deset let, výkon trestu a teď rozhodl o obnově řízení. Není totiž vyloučeno, že ve vztahu k němu šlo o justiční omyl. Do výkonu trestu Michal Šnajdr nastoupil loni v dubnu. Odpykal si tedy  devět měsíců vězení.

Pětiletý trest vězení za účast na únosu si odpykával i Ladislav Faltýnek, ze zdravotních důvodů byl i jemu výkon trestu přerušen. Ladislav Faltýnek u soudu ve Zlíně řekl, že se Michal Šnajdr na únosu nijak nepodílel a byl odsouzen neprávem. Únos podle něj spáchalo pět jiných lidí, které následně jmenoval. V den akce byl v jejich blízkosti, o únosu údajně ale neměl tušení.

Bál jsem se o rodinu, přiznal druhý odsouzený

Faltýnek tak výrazně změnil svou původní výpověď. „Neměl jsem odvahu říct pravdu. Byl jsem pod tlakem lidí, kteří mi vyhrožovali zlikvidováním mé rodiny. Věděl jsem, že tito lidé jsou nebezpeční,“ prohlásil Faltýnek. Šnajdrovi, kterého prý nezná, se omluvil, stejně tak jeho rodině.

Pachatelé mladou ženu unesli v lednu 2014. Šnajdr byl za únos společně s Faltýnkem odsouzen, další dva muže soud obžaloby zprostil. Podle tehdejšího obvinění se kromě Šnajdra a Faltýnka na únosu podíleli i další lidé, jejich vinu se ale nepodařilo dokázat, případně nebyli odhaleni.

Pachatelé chtěli po ženě, která je dcerou obchodníka s pohonnými hmotami odsouzeného za mnohamilionové daňové úniky, sto milionů korun. Unesenou propustili, až když jim slíbila požadované peníze obstarat.

Policie letos v lednu potvrdila, že v případu jsou vyšetřováni další lidé. Obvinila je z loupeže, vydírání, omezování osobní svobody a z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Advokát Cholenský řekl, že policie nyní stíhá „šest skutečných pachatelů“. Mezi obviněnými je podle něj i Ladislav Faltýnek, který se rozhodl o únosu promluvit. K činu se měl údajně doznat i další muž.

Policejní prezident nařídil kontrolu postupu policie

Cholenský dlouho kritizuje práci policie a státních zástupců. Poukázal i na fakt, že unesená žena několikrát změnila výpověď. K původnímu obvinění podle něj byly použity pachové stopy z auta, které k únosu vůbec nebylo použito. Už v původním spise podle něj figurovaly osoby, které mohly čin spáchat, ale policie vůči nim údajně neučinila žádný úkon. „Já to považuji za dramatické selhání činnosti jak policie, tak státního zástupce, který si nevšiml a ponechal bez jakékoliv pozornosti to, že spisem procházejí osoby, které se na tom činu podílely,“ řekl Cholenský.

Krajská policejní mluvčí Lenka Javorková nechtěla případné ovlivnění vyšetřování případu jednotlivými policisty komentovat. Policejní prezident však kvůli kauze nařídil kontrolu postupu policie ve Zlínském kraji. Případem se znovu zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů.