Většina pokut Slušných lidí za přerušení divadla je promlčená

Většina členů hnutí Slušní lidé, kteří loni v květnu v Brně přerušili divadelní hru Naše násilí a vaše násilí, zůstane bez trestu. Úřad v zákonné lhůtě nerozhodl o pokutách pro 17 z 25 členů hnutí, kteří narušili představení. Přestupky jsou tak promlčené. ČT to řekla mluvčí Městské části Brno-střed Kateřina Dobešová. Podle ní je chyba na straně magistrátu. Ten ale kritiku odmítl s tím, že nečinná byla podle něj naopak radnice. Pravomocnou pokutu od pěti do šesti tisíc korun tak dostalo pouze osm členů hnutí, kteří si nepodali odpor.

„Vzhledem k tomu, že nám do dnešního dne nepřišlo  žádné rozhodnutí, zda je, nebo není náš správní orgán podjatý, a posledním úkonem, kterým se prodloužila lhůta k projednání celé věci, bylo doručení příkazu jednotlivým obviněným v srpnu 2018, došlo nyní v srpnu 2019 po uplynutí jednoroční lhůty k zániku odpovědnosti za přestupek (promlčení), tedy i k zániku práva na sankcionování pachatelů přestupku,“ řekla České televizi mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Podle mluvčího brněnského magistrátu mohla radnice v přestupkovém řízení u většiny obviněných pokračovat. Odvolání proti usnesení o podjatosti, které magistrát posuzoval, totiž podal jen jeden z nich. Magistrát proto jakékoliv pochybení odmítá.

„K zániku odpovědnosti za přestupky u dalších obviněných osob ze Slušných lidí došlo nečinností ÚMČ Brno-střed. Tito obvinění prostřednictvím právního zástupce podali také námitku podjatosti, o které bylo rozhodnuto tak, že úřední osoby ÚMČ Brno-střed nebyly vyloučeny z projednávání a rozhodování ve věci. Proti tomuto usnesení se nadále již nikdo neodvolal a nebyl tak důvod nepokračovat v řízení o přestupcích. Úřad městské části Brno-střed však pravděpodobně ve věci ostatních obviněných nic nekonal,“ reagoval mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Incident se stal na konci května loňského roku, kdy se aktivistům z hnutí Slušní lidé podařilo asi na hodinu narušit kontroverzní inscenaci Naše násilí a vaše násilí režiséra Olivera Frljiče v Divadle Husa na provázku v Brně. Krátce po zahájení představení vtrhlo na jeviště zhruba 30 lidí a utvořilo před herci řetěz ve snaze je z jeviště vytlačit a zabránit jim v dalším hraní. Představení pokračovalo až po zásahu antikonfliktního týmu policie.

Loni v srpnu dostalo 25 členů hnutí Slušní lidé za narušení divadelní hry pokuty dohromady ve výši 125 tisíc korun. Za přestupek proti občanskému soužití Městský úřad Brno-střed udělil ve 23 případech pokutu pět tisíc korun. V jednom případě pokutu čtyři tisíce korun a v jednom šest tisíc korun.

Sedmnáct členů hnutí si ale proti pokutě podalo odpor. Jeden také podal námitky podjatosti jak na úředníky z brněnské městské části, tak na úředníky z brněnského magistrátu, kteří měli přestupek znovu posoudit. Krajský úřad Jihomoravského kraje letos v dubnu rozhodl o námitce na podjatost úředníků magistrátu. Proti tomu bylo podle mluvčího Poňuchálka podáno opět odvolání, která muselo ještě posoudit ministerstvo vnitra. To nepodjatost úředníků potvrdilo v polovině června a celý spis se dostal zpět do rukou magistrátu až koncem července.

Mluvčí magistrátu také dodal, že o podaném odporu proti pokutě nerozhoduje nadřízený orgán, ale znovu o něm rozhoduje Úřad městské části pro Brno-střed.

Sedmnáct členů hnutí nemusí zaplatit nepravomocně udělenou pokutu v celkové výši 84 tisíc korun. U osmi členů, kteří odpor nepodali, jsou pokuty platné.

Hra vyvolala pobouření a širokou veřejnou diskusi. Výtky k ní měl prezident Miloš Zeman i kardinál Dominik Duka. Ten podal žalobu na Národní divadlo Brno, jež květnový festival s kontroverzní hrou pořádalo, i na Centrum experimentálního divadla, které poskytlo inscenaci prostory. Městský soud v Brně ale letos v březnu jeho žalobu zamítl. Duka se proti rozhodnutí odvolal, případ tak ještě posoudí Krajský soud v Brně.

Na hnutí Slušní lidé podala trestní oznámení bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová. Policie přijala v souvislosti s kontroverzní hrou skoro 20 trestních oznámení, neshledala ale trestný čin. Přerušení hry proto řešila radnice městské části.