Ve vodě na Pelhřimovsku se přemnožily bakterie. Pitná je až po převaření

Ve čtyřech obcích u Pelhřimova je voda z vodovodu pitná pouze po převaření, protože v ní byl při odběru kontrolních vzorků zjištěný nadlimitní počet bakterií. Jedná se o obce Rybníček, Chvojnov, Útěchovičky a Služátky, které jsou napojené na vodojem Chvojnov. Opatření platí do odvolání, uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Jana Böhmová. Vodovod podle hygieniků zásobuje okolo 230 obyvatel.

„Hygienické limity byly překročeny mírně,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice. Bakterie zjištěné ve vodě mohou podle hygieniků způsobit střevní a zažívací potíže.

Vodovod provozuje společnost Pelhřimovská vodárenská. Jednatel Vlastimil Šebesta řekl, že jde zhruba o devadesát odběrných míst. „Byla provedena všechna nápravná opatření,“ ujistil. Kontrolní rozbory vody bude firma provádět v příštím týdnu.

Na webových stránkách provozovatel uvedl, že ve středu zajistil čištění a dezinfekci všech zdrojů, odkyselovací stanice, čerpací stanice a vodojemu a že se proplach a dezinfekce týká i vodovodní sítě. Odběratele upozornil na to, že kvůli tomu mohou cítit ve vodě vyšší obsah chloru.

Minimální četnost odběrů vzorků pitné vody upravuje vyhláška, kterou se stanovují hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, uvedla Böhmová. Podle této vyhlášky musí postupovat každý provozovatel veřejného vodovodu.