V Praze přibývá řidiček MHD. Dopravní podnik jich zaměstnává přes 280

V Praze roste zájem o práci profesionálních řidiček tramvají a autobusů. Za poslední dva roky se jejich počet zvýšil o více než 80. V současnosti v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DPP) pracuje přes 280 řidiček z celkových více než 4200 řidičů a řidiček. Nejvíce se ženy hlásí na pracovní pozici řidičky tramvají, kterých je pětkrát víc než řidiček autobusu.

Podle mluvčí DPP Anety Řehkové pražský Dopravní podnik aktuálně zaměstnává 285 řidiček, jejich věkový průměr je 47 let. „Počet žen řidiček se od ledna 2017 zvýšil o 42 a od ledna 2018 o dalších 30. Letos jich přibylo 9,“ říká Řehková.

Podle ní mají ženy stejné finanční podmínky jako muži. „Tato profese je ale dle našich zkušeností vhodná pro ty ženy, které mají kladný vztah k technice a řízení motorových vozidel. Tedy řídit vozidlo a akceschopně řešit situaci dopravního provozu a operativně řešit náhlé krizové situace,“ dodala.

Většina žen řídí v Praze tramvaje

Po Praze podle ní ke konci dubna jezdilo asi 230 řidiček tramvají a přibližně 50 řidiček autobusů. „Více žen se hlásí na pracovní pozici řidičky tramvají, zde máme přibližně o pětinásobek vyšší zájem, než u profese řidička autobusu,“ říká Řehková.

Podle ní je i řidiček tramvají přibližně pětinásobně více, než řidiček autobusů. Vede je k tomu buď zájem o techniku nebo osobní důvody. „Od mnoha uchazečů a uchazeček slýcháváme, že tramvaj nebo autobus řídili již jejich rodiče nebo prarodiče,“ uzavírá Řehková.

Mimo Prahu se ženy za volant příliš nehlásí

Zatímco v Praze počet řidiček roste, Brno nebo Ostrava zásadní nárůst nezaznamenaly. Dopravní podnik města Brna (DPMB) jich aktuálně zaměstnává 183 a letos nastoupila pouze jedna. „V probíhajících kurzech máme několik zájemkyň a budoucích řidiček, které během léta nastoupí,“ říká mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Podle mluvčí Dopravního podniku Ostrava (DPO) Karoliny Ryckové v letošním roce přibyly pouze 3 řidičky a celkově jich k 31. květnu 2019 DPO zaměstnává 200 z celkového počtu 1062 řidičů.