Pražské tramvaje řídí evropská šampionka. Raději zpomalit a uspat cestující, doporučuje Pravdová

Třetí nejlepší řidička tramvají v Evropě Pravdová: Když cestující usínají, znamená to, že se jim se mnou jede dobře (zdroj: ČT24)

Pražští řidiči tramvají patří mezi evropskou špičku. Na jejich mistrovství Evropy, které se začátkem května uskutečnilo v Bruselu, skončil tým z české metropole devátý z pětadvaceti. Třetí nejlepší řidičkou Evropy se stala Nikol Pravdová z Dopravního podniku hlavního města Prahy. „Nejraději jezdím po trase linky 11. Když mi cestující usínají, znamená to, že se jim jede dobře,“ řekla Pravdová v pořadu Události, komentáře.

Nikol Pravdová bodovala na evropském šampionátu v řízení tramvaje v kategoriích jako tramvajový bowling nebo odhadnutí rychlosti do 35 kilometrů v hodině. „Ještě tam byla jízda historickou tramvají se zastavením před kuželem, odhadnutí zastavení na třetí dveře bez zrcátek a brždění do vyznačeného prostoru,“ popsala Pravdová. „Nedá se to trénovat. Já si nejlépe rozuměla s historickou tramvají.“

Řidičkou tramvaje se stala před osmi lety. „Přivedl mě k tomu můj muž, který také řídí. To nejhorší, co se mi za tu dobu stalo? Přebíhalo dítě. Rozhodlo se, že přeběhne, zničehonic a ještě zakoplo, upadlo. Bylo to na centimetry, měla jsem srdce až v krku,“ uvedla.

Chodci podle ní nevěnují často tramvajím pozornost. Jen loni skončilo pod koly tramvají v Praze 104 lidí, osm z nich zemřelo. „Mám pocit, že od té doby, co jsou dotykové telefony, tak většina lidí kouká do nich. Odvádí to pozornost. Problém jsou také sluchátka v uších, kapuce přes hlavu nebo přebíhání na červenou na poslední chvíli,“ myslí si Pravdová.

Nehody tramvají a chodců
Zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy

„My musíme myslet za lidi, za řidiče, za chodce. Koukáme, kdo má ruce na volantu, jestli to chce otočit a vjet nám do cesty. Musíme sledovat všechno kolem sebe. Důležitá je praxe i intuice, “ zdůraznila. 

S tramvají se podle ní dá jet i agresivně: „Vylejete si kávu, lítáte zepředu, dozadu, brzda, jízda. Není to příjemné. Někdy méně je více. Víc opatrnosti než riskování, i když jízdní řády jsou dané a lidé netrpěliví. Ale radši zpomalím a v klidu než to hnát za každou cenu,“ dodala třetí nejlepší řidička tramvají v Evropě Pravdová.