V Písku u polských hranic vyhořel dřevěný penzion. Škoda je dvacetimilionová

Jen ruiny zbyly z mohutné dřevěné budovy penzionu v Písku na Frýdecko-Místecku, kde začalo v sobotu večer hořet. Hasiči předběžně odhadli škodu na dvacet milionů korun. Protože ale byl penzion před požárem téměř prázdný, obešlo se neštěstí bez zranění.

Hasiče do Písku, který leží poblíž česko-polsko-slovenského trojmezí, zavolali v sobotu před půl osmou večer. V té době ale již byl požár rozsáhlý. „Při příjezdu prvních jednotek na místo zásahu byla střecha dvoupodlažního objektu o půdorysu přibližně dvacet na čtyřicet metrů zasažena plameny, hořelo rovněž v podkroví,“ přiblížil mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Pod kontrolu dostali hasiči plameny až po sedmi hodinách práce před třetí v noci. K hořícímu penzionu Hlušec se sjelo dvanáct profesionálních i dobrovolných jednotek, hasiči použili i vodu z blízkého bazénu. „Zásah byl vzhledem k rozsahu a vysokým teplotám veden z vnější části objektu a z výškové techniky,“ dodal mluvčí.

Týmy zůstávají na místě, likvidace požáru by měla skončit během dopoledne. Poté začnou vyšetřovatelé lokalitu ohledávat a zjišťovat, proč začalo hořet.

Penzion byl bez hostů, zaměstnanci stihli utéct

Požár se obešel bez zranění, snad i proto, že byl penzion, který nabízel ubytování pro 21 lidí a také prostory pro školení či konference, téměř prázdný. Neměl žádné hosty, uvnitř byli pouze tři zaměstnanci, kteří stihli utéct dříve, než přijeli hasiči. Škoda je naopak vysoká, podle předběžného odhadu hasičů jde zhruba o 20 milionů korun.

Penzion byl postaven na starých základech, které byly zachovány stejně jako kamenné sklepní klenby z roku 1876. K penzionu patří obora, ve které hosté mohou krmit jeleny, muflony a daňky a která se také věnuje záchrannému chovu tetřeva hlušce.