V Olomouci vzniká zařízení pro bývalé vězně. Část obyvatel si stěžuje, že je nikdo neinformoval

Na Svatém Kopečku vzniká zařízení pro propuštěné vězně (zdroj: ČT24)

V olomoucké městské části Svatý Kopeček má brzy vzniknout zařízení pro propuštěné vězně. Otevření plánuje křesťanský spolek Druhá míle. Lidem, kteří po dlouhé době odcházejí z výkonu trestu, chce pomoci snadněji se zapojit do běžného života. Obyvatele městské části ale nikdo předem neinformoval, řada z nich má teď z nového zařízení obavy. Provoz má spolek zahájit do konce roku.

Na plánovaném zařízení pro propuštěné vězně místním vadí zejména to, že na Svatém Kopečku najdou zázemí hlavně lidé, kteří byli ve vězení dlouhou dobu, a to i za těžké trestné činy. „Spolek Druhá míle ale ujišťuje, že zařízení bude zabezpečené, s klienty bude navíc pracovat už dlouho před jejich propuštěním z vězení,“ řekla redaktorka ČT Petra Klimková. 

Podle předsedy komise městské části Františka Prášila je Svatý Kopeček už teď zatížen dalšími sociálními službami. Jde například o charitní domov pro nesoběstačné bezdomovce nebo dětský diagnostický ústav. 

Prášil nevěří tomu, že se spolku podaří eliminovat potenciální problémy v souvislosti se zařízením. „My tomu ani věřit nemůžeme, protože spolek nám ani dopředu nedal vědět, že takovou službu na Svatém Kopečku plánuje. Nedal nám vědět ani nájemce, což jsou Arcibiskupské lesy, takže důvěra je nulová,“ dodal.

Proti jsou i okolní městské části a obce

Městská část se podle Prášila o umístění služby dozvěděla minulý týden ve čtvrtek. „Informaci jsme následně zveřejnili. Přijali jsme spoustu telefonátů a negativních ohlasů od obyvatel Svatého Kopečka. Budeme reagovat tak, že připravujeme petici. Dostáváme informace i z dalších městských částí v okolí jako Droždín, Lošov či Radíkov, ale i od obce Samotišky, takže bude petice k dispozici i tamním obyvatelům,“ řekl Prášil.

Zázemí pro bývalé vězně vzniká v areálu Arcibiskupských lesů a statků. Podle předsedy spolku Milana Vaška tam budou lidé pomáhat s pracemi na zahradě i v dalších místech v okolí. 

„Když Druhá míle v roce 2015 vznikala, tak se snažila, a snaží se dodnes, snižovat především riziko recidivy lidí opouštějících výkon trestu odnětí svobody. První klienty už máme vytipované. Zatím nevíme, jestli prvního klienta přijmeme 10. 10. nebo třeba 10. 11., závisí to na dalších zákonných věcech, které se řídí zákonem o sociálních službách,“ uvedl Vašek. 

Žádný důvod k obavám, říká Vašek

Bývalí vězni, kteří budou v olomouckém zařízení, budou pravděpodobně pocházet z celého Česka. „Budou to pouze muži, budou pocházet z jakékoliv věznice, ale budou nějakým způsobem navázáni na Olomoucký kraj,“ uvedl Vašek. 

Podle předsedy spolku Druhá míle bude mít zařízení kapacitu dvanáct lidí. Šanci dostanou pouze ti, kteří projeví vůli změnit svůj život. „A nespadají nám do té kategorie psychiatrických diagnóz či diagnóz sexuální delikvence,“ upozornil. 

Podle Vaška se s bývalými trestanci budou setkávat i místní obyvatelé, řekl však, že nebude žádný důvod k obavám. „Plánujeme setkání s občany, bude den otevřených dveří. Současně budeme ukazovat, vysvětlovat a seznamovat okolí s tím, jak to tady bude fungovat. Budou tady i společné aktivity jako úklid veřejných prostor, práce na zahradě, práce pro městské části,“ doplnil s tím, že službu bude plně hradit spolek.