V některých olomouckých školách teče voda s nadlimitním obsahem olova. Může za to staré potrubí

Překročené limity olova v pitné vodě (zdroj: ČT24)

Rozbory, které provádějí hygienici, ukázaly, že voda, která teče z kohoutků v některých školách v Olomouci, obsahuje nadlimitní koncentraci olova. Děti a učitelé musejí pít vodu z náhradních barelů, nebo si ji nosí z domova. Město už řeší výměnu starých závadných rozvodů.

Závadná voda s nadlimitním obsahem olova teče například z některých kohoutků na Základní škole Svatoplukova. „Překračuje povolený limit víc než desetinásobně. Na některých místech to číslo bylo velmi nepříjemné,“ řekl ředitel ZŠ a MŠ Svatoplukova Jiří Vymětal.

Děti si nosí pití z domu, na chodbách mají připraveny i barely s vodou. „Dětem jsme oznámili, ať vodu z kohoutku nepijí a využívají tu pramenitou čistou vodu, kterou musíme dokupovat, protože nám rychle mizí,“ poznamenal Vymětal. „Dáváme pití z domova od začátku bez ohledu na ty výsledky,“ řekla matka jednoho z žáků Eliška Faltýnková Rytířová.

Nadlimitní obsah olova ve vodě odhalily rozbory také na olomoucké základní škole na Tererově náměstí. Nebo v budově školy v Helsinské ulici, kde nevyhovovalo až sedmdesát procent vzorků.

Staré potrubí musí město vyměnit

Důvodem problémů je staré olověné potrubí, většinou z počátku dvacátého století. „Při dlouhodobém užívání se olovo projevuje toxicitou. Únava, bolest svalů, anemie, takže chudokrevnost,“ přiblížil docent katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Jan Petr. „Musí dojít k výměně toho potrubí, což znamená investice v řádech stovek tisíc až jednotek milionů korun,“ uvedl náměstek primátora Olomouce Viktor Tichák (Piráti). 

Monitoring v současné chvíli stále ještě probíhá, a proto podle mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéty Koutné výstup nebo podrobnosti nemůže zveřejňovat. Krajská hygiena zkontrolovala šestadvacet škol napříč regionem. Neprošla ani voda v prostějovské mateřské škole Hanačka. O kontrolách v celé republice rozhodla hlavní hygienička. Důvodem jsou nové předpisy platné od poloviny tohoto roku.