TÉMA

Viktor Tichák

Chlouba Olomouce bude nejméně dva roky pod lešením. Sloup Nejsvětější Trojice čeká rekonstrukce

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, který je na seznamu památek UNESCO, čeká rekonstrukce. Oprava 32 metrů vysoké dominanty Horního náměstí má trvat až 990 dní. Sloup tak bude před zraky obyvatel a turistů zahalen nejméně dva roky. Na oplocení kolem sloupu budou instalovány fotografie a informace o této památce, popsal akademický sochař René Tikal, který zakázku na opravu získal.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 15:12|

V některých olomouckých školách teče voda s nadlimitním obsahem olova. Může za to staré potrubí

Rozbory, které provádějí hygienici, ukázaly, že voda, která teče z kohoutků v některých školách v Olomouci, obsahuje nadlimitní koncentraci olova. Děti a učitelé musejí pít vodu z náhradních barelů, nebo si ji nosí z domova. Město už řeší výměnu starých závadných rozvodů.
6. 12. 2023|

Olomoučtí radní podpořili sloučení divadla a filharmonie se zachováním obou orchestrů

Olomoučtí radní podpořili sloučení dvou významných kulturních institucí, Moravského divadla a Moravské filharmonie, a to při zachování dvou orchestrů. Rozhodli tak na základě varianty doporučené experty. Ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman k ní má ale výhrady. Znamenala by podle něj i propuštění pracovníků obou institucí. Navržený postup radní doporučí ke schválení zastupitelům 15. prosince.
22. 11. 2023|

Liberecká náplavka má stavební povolení. Olomouc tu svou otevřela v sobotu

Projekt náplavky a kultivace okolí sídla Libereckého kraje získal stavební povolení. Samotná stavba by měla začít letos na podzim. K projektu za 151 milionů korun město Liberec přidá zeleň v okolí, která nahradí parkoviště. Novou náplavku už v sobotu otevřela Olomouc, město ji pojmenovalo po prvním polistopadovém rektorovi Univerzity Palackého Josefu Jařabovi.
11. 6. 2023|

Primátorem Olomouce bude i další čtyři roky Miroslav Žbánek z ANO

Zastupitelstvo Olomouce zvolilo primátorem lídra vítězného hnutí ANO Miroslav Žbánka, který stál v čele města i v uplynulých čtyřech letech. Žbánek byl jediným kandidátem na primátora. ANO v pondělí podepsalo koaliční smlouvu se zástupci hnutí ProOlomouc, Pirátů a spOLečně. Koalice má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 28 hlasů. Programové prohlášení městské rady bude zveřejněno do konce ledna příštího roku. V uplynulých čtyřech letech ANO v Olomouci vládlo s ODS, KDU-ČSL a spOLečně.
21. 10. 2022Aktualizováno21. 10. 2022, 11:45|

Tramvajová trať i odpadové centrum odloženy. Olomoucké radnici chybí peníze

Práce na prodloužení tramvajové trati na Nové Sady a stavba odpadového centra v Olomouci se zřejmě odloží. Radní schválili rozpočet na příští rok, který s těmito dvěma investicemi nepočítá. Město uvedlo, že bude raději investovat do oprav infrastruktury, jedná se například o rekonstrukci tramvajové trati v ulici 8. května. Návrh rozpočtu však ještě musí schválit zastupitelstvo.
12. 11. 2019|