V Moravskoslezském kraji je smogová situace. Meteorologové nevylučují vyhlášení regulace

Meteorologové ve čtvrtek ráno vyhlásili až do odvolání smogovou situaci pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko. Odpoledne ji rozšířili na celý Moravskoslezský kraj. Důvodem jsou vysoké koncentrace polétavého prachu v ovzduší, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozornil, že v blízké době hrozí i možnost vyhlášení regulace, při níž některé průmyslové podniky musí dodržovat některá opatření včetně omezení výroby.

„Alespoň na polovině stanic reprezentativních pro toto území překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu (IPH) 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu 24 hodin není předpokládán jeho pokles pod IPH," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Rozptylové podmínky budou podle meteorologů i nadále většinou mírně nepříznivé, během noci se stav může i zhoršit. „Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat nad hodnotou stanoveného imisního limitu (padesát mikrogramů na metr krychlový), místy i dvojnásobně,“ uvedl ČHMÚ.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá průmysl, doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska.

Meteorologové doporučují lidem, aby se během smogové situace zdrželi při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. „Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti,“ upozornil ČHMÚ.

Doporučuje lidem, aby maximálně využívali hromadnou dopravu namísto osobní automobilové. „Majitele kotlů na pevná paliva žádáme, aby zvýšeně dbali na jejich správný provoz a spalovali v nich pouze palivo pro ně určené,“ upozornili meteorologové.