V Dluhonicích začalo bourání domů v trase dálnice D1 u Přerova

Bourání domů v Dluhonicích (zdroj: ČT24)

V Přerově-Dluhonicích začali dělníci s bouráním domů, které stojí v cestě dostavbě dálnice D1. Chybějící desetikilometrový úsek trasy budují od ledna. Dokončení dálnice se z různých důvodů roky odkládalo. Podle aktuálních odhadů Ředitelství silnic a dálnic by mělo být hotovo do tří let.

Dva ze tří rodinných domů už nebyly dlouhou dobu obydlené, z posledního odešli majitelé před několika dny. Nechali tu kus svého života i část vybavení, z Dluhonic se odstěhovali. „Kdyby byla sebemenší šance, že ta trasa dálnice lze změnit, tak bychom šli touto cestou, ale bohužel věci zašly tak daleko, že trasa změnit už nešla,“ poznamenal předseda výboru pro místní část Přerov-Dluhonice Oldřich Boráň.

„Podle našeho osobního rozhovoru s paní, která nám dům prodávala, vše dopadlo tak, jak mělo. A myslím si, že je spokojená,“ řekl ředitel brněnské správy Ředitelství silnic a dálnic David Fiala. „Vznikne tady plocha, na které budeme zakládat mostní estakádu. To je asi nejzajímavější objekt této části dálnice,“ popsal zástupce zhotovitele Petr Černík.

Obec dostane kompenzace

Ještě než dělníci začnou chystat základy budoucích sloupů, ověřuje vrtná souprava vlastnosti podloží. Dálnici kousek za domy mají místním částečně kompenzovat náhrady dohodnuté s předchozí vládou. „Je to oprava kulturního domu, chodníky, veřejné osvětlení, cyklostezka,“ vyjmenoval náměstek primátora Přerova Tomáš Navrátil (ANO).

Většina kompenzací je ale zatím jen na papíře. Naopak nový sportovní areál, který nahradí ten na trase budoucí dálnice, už dokončují na opačné straně přerovské části Dluhonic. Stavba má sice zpoždění, hotovo má být ale na začátku prázdnin.