V centru Zlína se po rekonstrukci otevřela klíčová křižovatka. Skončilo osmiměsíční dopravní omezení

V centru Zlína se po osmiměsíční rekonstrukci otevřela křižovatka Mostní a Březnické ulice. Přinese plynulejší provoz a lepší napojení na místní část Letná, lepší bude i dostupnost MHD v lokalitě, přibyly nové zastávky. Součástí stavby bylo napřímení Mostní ulice, křižovatku začaly řídit semafory.

„Očekává se zlepšení dopravní situace v centru města,“ řekl náměstek hejtmana Radek Doležel (ANO). Osm měsíců podle něj ukázalo, jak je tento dopravní uzel klíčový pro provoz celého Zlína. „Když byl v provozu jen jeden směr, všechno ostatní se kumulovalo jinde ve Zlíně a dělalo to problém jak na I/49, tak v centru na místních komunikacích,“ dodal. 

Kvůli stavbě byla od dubna částečně uzavřená frekventovaná Březnická ulice, průjezdná byla pouze při výjezdu z města směrem na Uherské Hradiště. V opačném směru museli řidiči využívat objízdnou trasu přes zlínskou místní část Kudlov. Od pátku 1. prosince skončí výluka na autobusové lince MHD číslo 32, vrátí se také plný provoz parkovišť pod Velkým kinem i v Březnické ulici.

Doprava má být v místě bezpečnější

Město za asi sto padesát milionů korun rekonstruovalo křižovatku, evropská dotace činila pětadvacet a půl milionu korun. Asi šest set metrů dlouhý úsek Březnické ulice mezi křižovatkou s třídou T. Bati a zimním stadionem opravoval Zlínský kraj prostřednictvím Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK), náklady byly kolem patnácti milionů korun.

Podle ředitele ŘSZK Bronislava Malého je důležité, že se odstranily dvě po sobě jdoucí nebezpečné křižovatky. Náročné byly výkopové práce, kanalizace je v hloubce čtyři metry, vyměňovaly se i další inženýrské sítě. U zimního stadionu přibyly dvě zastávky.

Podle náměstka zlínského primátora Michala Čížka (ANO) práce skončily dřív, a to i díky příznivému počasí. Přibyly také nové chodníky, stavbaři upravili i parkoviště v Březnické. Na příští rok město připravuje cyklostezku na sídliště Jižní Svahy a chystá rekonstrukci Havlíčkova nábřeží. Podle Čížka je blízko získání územního rozhodnutí na obchvat Zálešné.