Už deset let pomáhají pacientům bezdrátové kardiostimulátory. První implantovali Na Homolce

Události: Deset let s kardiostimulátory (zdroj: ČT24)

Bezdrátový kardiostimulátor dostávají pacienti v Česku už deset let. Metodu zavedli v pražské Nemocnici Na Homolce jako první na světě. Od té doby pomohla zhruba třem stům tisícům lidí v mnoha zemích.

Lubomír Navrátil dostal před deseti lety jako první na světě v sedmdesáti pěti letech bezdrátový kardiostimulátor. Lékaři se zapojili do klinické studie díky které byli první pacienti s novým typem kardiostimulátoru Češi. Řadu věcí ale odborníci nevěděli, například jak dlouho vydrží baterie. „Ta baterie by měla vydržet asi deset roků. Zhruba tak dlouho vydržela, loni mi ji vyměnili,“ řekl Lubomír Navrátil

Samotný přístroj je menší než mikrotužková baterie. Váží asi dva gramy. Implantuje se přímo do stěny pravé srdeční komory. Tam monitoruje její aktivitu a pokud je to potřeba, tak vydá impuls, který vyvolá srdeční stah. Vkládá se do srdce z vpichu v třísle cévním systémem pomocí tenkého vodiče.

Je to jako vyměnit auto za vznášedlo

Zákrok trvá patnáct minut, pacient je při vědomí. Znecitliví se jen místo vpichu. „Je to poměrně jednoduchý zákrok, pro pacienta nebolestivý. A ještě je oproti klasické kardiostimulaci mnohem kratší,“ popsal vedoucí srdeční elektrofyziologie Nemocnice na Homolce Jan Petrů.

U pacienta je menší riziko následné infekce i mechanické poruchy elektrod. Dalším přínosem je možnost větší pohybové aktivity, pohodlí a příznivý kosmetický efekt. Už před deseti lety bylo jasné, že to je velký pokrok.

„Je to něco jako kdybyste změnili dopravu ve městě. Místo aut, že by se vznášela vznášedla,“ poznamenal primář Kardiologického oddělení Nemocnice na Homolce Petr Neužil, který před deseti lety první bezdrátový kardiostimulátor pacientovi implantoval. „Teprve po těch deseti letech jsem přesvědčen, že teď to dostává ještě trochu jiné grády,“ dodal.

Další studie

Nemocnice Na Homolce je od února součástí další klinické studie. Lékaři testují, jak funguje bezdrátová stimulace v srdeční síni a komoře zároveň. Dosud se tyto bezdrátové přístroje omezovaly na jednodutinovou stimulaci, zaváděly se buď do pravé komory, nebo síně.

První kardiostimulátor na světě byl voperován v roce 1958, měl velikost hokejového puku. O čtyři roky později byl první přístroj voperován v tehdejším Československu.