Propadající se chodníky, obrubníky bez základů. Děčín podal trestní oznámení za opravy v centru

Trestním oznámením na neznámého pachatele skončila rekonstrukce historické čtvrti v centru Děčína. Znalecký posudek totiž odhalil špatně provedené stavební práce, město se proto obrátilo na policii. Práce pokračují, stavební firma zatím opravuje nevyhovující místa.

Práce v Podmoklech, historické části Děčína, začaly v roce 2018 ještě za předešlého vedení. Po volbách si město nechalo vyhotovit znalecký posudek a na jeho základě podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. „Dospěli jsme k závěru, že město hradilo v určitém čase práce, které na stavbě odvedené nebyly a toto jsme zhmotnili v podání oznámení na neznámého pachatele,“ uvedl náměstek primátora Vladislav Raška (Náš Děčín).

Na chyby upozorňovala především opozice. „Vidíme, že pod obrubníky není vůbec žádný základ. Je tam jíl, což je naprosto neúnosné podloží, proto dochází k propadání obrubníků i celé komunikace,“ popsal stavař a děčínský zastupitel Tomáš Brčák (ODS).

Podle Rašky došlo během oprav k celé řadě chyb. „Projektová dokumentace, která je nedílnou součástí smlouvy o dílo, prostě nebyla dodržována,“ řekl. Chodníky, obrubníky a okraje vozovky se tak začaly propadat. Firma Strabag, která je zhotovitelem stavby, proto začala s nápravou.

Pod opravovanými cestami v centru Děčína je nevhodné podloží
Zdroj: ČT24

Stavební firma část peněz za zakázku městu vrátila

Vyjádření firmy Strabag
Zdroj: ČT24

„Ve stavbě po jednáních s investorem pokračujeme. Prostřednictvím médií se však k věci v současné době nebudeme vyjadřovat,“ uvedla mluvčí Strabagu Edita Novotná. Stavební firma musela část financí, asi sedm milionů korun, městu vrátit. Podle vedení Děčína by se tak neměla cena oprav v centru zvýšit.

Protahující se stavbou ale trpí především místní podnikatelé, kterým během dvou let, kdy práce probíhají, klesly tržby asi na polovinu. Opravy by měly být hotové do konce roku. Cena rekonstrukce se celkově pohybuje okolo 50 milionů korun.