Ústecký kraj dostal pokutu za nákup autobusů, část z nich už jezdí. Zatím je nepravomocná

Dopravní společnosti Ústeckého kraje (DSÚK) hrozí, že bude muset platit osmnáctimilionovou pokutu. Nepravomocně jí ji uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za chyby v soutěži na nákup autobusů. Rozhodnutí zatím není pravomocné. Náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM) řekl, že rozhodnutí není překvapivé, věří, že se společnost odvolá.

Firma, kterou založil Ústecký kraj po sporech se svými smluvními dopravci, dostala v prvním stupni nepravomocně pokutu za smlouvy s dodavateli Zliner a Scania Czech Republic na linkové autobusy o délce 10,5 a 12 metrů. Podle ÚOHS s nimi dopravní společnost uzavřela dvě rámcové smlouvy a pět navazujících kupních smluv.

Antimonopolní úřad zdůvodnil pokutu tím, že Dopravní společnost Ústeckého kraje podle něj přivodila situaci, kdy zadala smlouvy přímo v jednacím řízení bez uveřejnění. Dopravce se hájil tím, že mu to zákon umožňuje, když se předtím do veřejné soutěže nikdo nepřihlásí – a to se stalo.

Podle ÚOHS si ale nezájem o tendry způsobila Dopravní společnost Ústeckého kraje sama, zadávací podmínky vyhodnotil antimonopolní úžad jako nezákonné. Dospěl proto k závěru, že rámcové dohody byly v rozporu se zákonem a na jejich základě neměla dopravní společnost uzavírat kupní smlouvy.

Část autobusů nicméně již v severních Čechách jezdí. Loni na podzim převzala DSÚK poslední ze 71 objednaných dvanáctimetrových scanií Citywide. ÚOHS ale zakázal nákup autobusů od Zlineru. Ten prodává vozy značky Iveco a kraj, respektive jeho dopravní společnost, od něj měl odebrat 90 desetimetrových crosswayů.

„Rozhodnutí úřadu se dalo čekat vzhledem k tomu, jak se ÚOHS snaží ovlivnit v krajích veřejnou dopravu,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Komínek. Věří, že dopravní společnost podá dovolání a v případě, že neuspěje, podá žalobu k soudu.

U soudu už leží žaloby kvůli některým jiným výběrovým řízením na autobusy v kraji. „Protože nemůžeme čekat, vyhlásili jsme nová výběrová řízení. Konáme tak, aby co nejdříve mohla Dopravní společnost Ústeckého kraje vrátit půjčené autobusy,“ uvedl Komínek.