Svržení turisty z hradeb Špilberku potrestal soud dlouholetým vězením. Byl to pokus o vraždu, rozhodl

Na deset a půl roku do vězení chce prvoinstnační soud poslat muže, který shodil německého turistu z hradeb pod Špilberkem. Ten sice pád přežil, ale utrpěl zranění. Podle verdiktu se útočník Daniel Madarász dopustil pokusu o vraždu. Incident se stal při jeho rozlučce se svobodou, obžalovaný vinu popíral. Jeho obhájce si po vynesení rozsudku vzal lhůtu pro možné odvolání.

Shození čtyřiadvacetiletého turisty ze zhruba šestimetrové výšky soud kvalifikoval jako pokus o vraždu, ale udělil poměrně mírný trest – deset a půl roku je jen šest měsíců nad spodní hranicí sazby. Vyhověl tak návrhu státního zástupce. Obžalovaný má také oběti zaplatit náhradu škody ve výši 6500 eur, tedy 165 tisíc korun, a bolestné 209 tisíc korun.

Incident se stal loni 1. září večer. Podle obžaloby přišel Madarász se svým bratrancem k německému turistovi, který seděl na zídce a telefonoval se svými rodiči, anglicky vykřikl, že ho zabije, a prudce do něj strčil. Turista utrpěl zlomeniny dvou obratlů a zhmožděniny zad a skončil v nemocnici. Turista vypověděl, že si na incident nepamatuje, Madarász vinu popřel. Tvrdil, že pachatelem ve skutečnosti byl jeho bratranec.

Obhájce neúspěšně žádal zproštění obžaloby. Uvedl, že nejsou žádné přímé důkazy a obžaloba postupuje vůči nesprávné osobě. Předseda senátu Martin Vrbík ale v odůvodnění rozsudku uvedl, že o totožnosti osoby, která čtyřiadvacetiletého turistu srazila ze zídky, nejsou pochybnosti. Obžalovaný a jeho bratranec na sobě měli barevně velmi odlišná trička a je vyloučeno, že by došlo k jejich záměně. Naopak soud přičetl Madarászovi k tíži, že neváhal svého příbuzného křivě obvinit.

„Tento případ je ojedinělý a mimořádný. Veškeré násilné činy, které soudy projednávají, mají nějakou genezi konfliktu. Zde se neodehrál žádný konflikt, setkali se dva úplně neznámí lidé. Skutek obžalovaného byl projevem arogance, neúcty k životu druhého a byl zcela nevyprovokovaný,“ podotkl soudce. To, že turista po pádu nezemřel, nebylo podle rozsudku zásluhou obviněného, ale dílem náhody, protože spadl do výběhu se zvířaty, v němž byla zkypřená půda.

Obžalovaný muž přijel na oslavu do Brna s přáteli z Bratislavy. V Česku pak už zůstal, protože ho policie zadržela a skončil ve vazbě.