Na Příbramsku hoří třídírna odpadů, požár je lokalizovaný, zásah potrvá celou noc

Požár třídírny odpadů v Dolních Hbitech na Příbramsku hasiči zhruba po pěti hodinách od nahlášení lokalizovali, už se nešíří. Dál ale platí nejvyšší stupeň poplachu, který hasiči vyhlásili kolem 18:20. Na místě zasahuje zhruba dvacet hasičských jednotek, nasazeno je celkem 141 hasičů. Ve 22:00 byla vyhlášena lokalizace požáru a hašení pokračuje na třech místech, řekl mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora.

Starosta obce Jan Michálek (nezávislý) doporučil obyvatelům, aby nevětrali. Podle mluvčí záchranné služby Moniky Novákové zatím nebyl nikdo zraněn.

„Hoří to na třech místech, které budeme pomalu rozebírat a prohašovat. Poté zvážíme redukci sil a prostředků,“ řekl Sýkora. Hasiči budou zasahovat celou noc. Zatím není jasné, kdy by požár mohli zlikvidovat.

S hašením pomáhal i vrtulník s bambivaky. „Provedl několik shozů a odletěl, jakmile se setmělo,“ doplnil mluvčí. Zásah podle něj komplikuje vysoká teplota a materiál, který hoří. „Plasty hoří velmi rychle, což je důvod, proč se to nepovedlo hned zastavit,“ řekl Sýkora.

„Objížděli jsme obce, které jsou po větru, a kontaktoval jsem starosty dalších obcí, aby lidé nevětrali ani tam. Bojujeme i s pitnou vodou pro hasiče, místní obchod byl vykoupený, poslali jsme pro další zásoby do Příbrami,“ řekl starosta Michálek.

Informaci o požáru dostal Michálek kolem 17:20. Z místa stoupal hustý černý dým. Hasiči tam zřídili pro plynulou dodávku vody čerpací stanoviště.

Záchranná služba byla povolána preventivně kvůli velké teplotě u zásahu. Na místě je i chemická laboratoř Kamenice, která monitoruje koncentrace škodlivých látek.  

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.