Stojí v širém poli, statečná a odolná. Stromem roku je hrušeň z Mrákotína

Stromem roku 2023 je hrušeň, která roste v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu Česka se umístila lípa u Nepomyšle na Lounsku a bronzovou příčku obsadila lípa rostoucí na školní zahradě v Sulíkově na Blanensku. Anketu pořádala podvaadvacáté Nadace Partnerství, výsledky vyhlásila v brněnské hvězdárně. Předchozí titul Strom roku 2022 získala také hrušeň, šlo o třísetletý strom z Drásova na Příbramsku.

Letošní vítězná hrušeň získala 6433 hlasů z celkových 28 250 a stala se třetím ovocným stromem, který ovládl tuzemské hlasování. Kromě loňské hrušně z Příbramska získala před třemi lety titul také jabloň rostoucí v Machově na Náchodsku.

Letos lidé nominovali do soutěže 83 stromů, do finále postoupilo deset kandidátů z šesti krajů. První říjnový týden ale pořadatelé průběžné výsledky skryli a hlasovalo se jen o pěti kandidátech, kteří do té doby získali nejvíce hlasů.

Osamělá, ale statečná

Hrušeň u Mrákotína získala své přízvisko díky zlidovělé písni „Stojí hruška v širém poli“ jako solitérní strom uprostřed lánů v malé třísethlavé obci Mrákotín na Chrudimsku. Památná a chráněná hrušeň obecná není příliš velká, kolem kmenu měří asi dva metry a na výšku osm metrů, je ale podle pořadatelů nesmírně odolná a statečná.

„Přežila kolektivizaci, scelování polí, stavbu meliorací i neodborné zásahy. V jejím neobvyklém tvaru se odráží silný vítr a také její osamělá poloha uprostřed pole,“ popsala koordinátorka ankety Kateřina Bolečková. Díky své výjimečnosti patří tento strom mezi chráněné památné stromy České republiky.

Hlasování v anketě letos nebylo zpoplatněné, podporovatelé stromů mohli darovat peníze dobrovolně. „Díky darům v letošním i předchozím ročníku se podařilo vybrat na 150 tisíc korun, které Nadace Partnerství použije na granty na ošetření stromů. O ty se mohou ucházet obce, jejichž stromy se dostaly do finále, a to pro jakýkoliv potřebný strom rostoucí v jejich katastru,“ doplnila Bolečková.

Události: Hruška u Mrákotína stromem roku (zdroj: ČT24)

Hrušeň míří do evropského kola

Vítězný strom bude odborně ošetřen a bude reprezentovat Česko v mezinárodní anketě Evropský strom roku. Anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002. Hlavním cílem je podpořit aktivní lidi v péči o stromy v místě, kde žijí.

Titul Strom roku 2022 získala třísetletá hrušeň hnilička z Drásova na Příbramsku, která roste poblíž bývalé uranové šachty. Na druhém místě skončil javor babyka z Ústí nad Orlicí, na třetím takzvaná sousedská hruška z Kralic nad Oslavou na Třebíčsku. V anketě hlasovalo zhruba 6500 lidí, kteří vybírali z finálových 12 stromů z osmi krajů. Pro vítězný strom jich hlasovalo téměř 2500.