Starosta nechal hasiče zbourat zbrojnici, peníze za práci ale podle obžaloby poslal soukromé firmě

Okresní soud v Ostravě začal projednávat případ starosty Kyjovic na Opavsku Ctirada Vajdy (ČSSD), který se podle obžaloby dopustil podvodu při demolici staré hasičské zbrojnice. Zbourání objektu nařídil v rámci cvičení tamním hasičům, později ale za demolici zaplatil soukromé firmě skoro tři miliony korun. Hrozí mu tři až deset let vězení.

Obec Kyjovice se zhruba 860 obyvateli přišla o původní budovu hasičské zbrojnice před třemi lety. Místní hasiči slíbili, že budovu zbourají v rámci svého tréninku, obec i přesto za demolici zaplatila někomu jinému. 

Na tento nestandardní krok zareagovalo i vedení Moravskoslezského kraje, které obci snížilo dotaci na stavbu nové hasičské zbrojnice. Ta stojí v Kyjovicích už zhruba dva roky. 

Náklady související s demolicí původního objektu byly vyhodnoceny jako neuznatelné. Proto kraj téměř o 2,8 milionu korun dotaci zkrátil. Obec peněžní prostředky vrátila.
Nikola Birklenová
mluvčí Moravskoslezského kraje

Starosta Kyjovic vinu odmítá, vypovídat ale odmítl, a to jak před policií, tak i před soudním senátem. Zastávají se ho také někteří obyvatelé obce. Tvrdí, že jde o nesmyslnou žalobu na nevinného člověka, a zároveň Vajdu chválí za to, co pro obec udělal. 

Důkazy jsou podle žalobce jednoznačně proti Vajdovi

Státní zástupce Martin Fraš ale v pondělí u Okresního soudu v Ostravě řekl, že důkazy jasně svědčí proti starostovi. „Usvědčují jej jednak výpovědi příslušníků hasičského záchranného sboru. Pokud jde o výši škody, tam jej usvědčují listinné důkazy,“ upřesnil. 

Kauza bude u okresního soudu pokračovat koncem června výslechem svědků. Podobný případ řešil nedávno také Krajský soud v Ostravě. Dvakrát osvobodil starostu a bývalého místostarostu Horního Benešova, kteří podle obžaloby bez výběrového řízení a smlouvy zadali stavební firmě vnitřní úpravy sportovní haly. Podle soudu se ale trestný čin nestal.