Sportovci bez roušek a víc lidí na koupalištích. Hygienici z Ostravy zmírnili opatření

Hygienici v Moravskoslezském kraji zmírnili některá protiepidemická opatření, mění například pravidla pro provoz koupališť, kdy zrušili maximální limit pět set lidí.  Změn se dočkají i sportovci, kteří budou moci sundat roušky při hromadných akcích i uvnitř budov. Krajská hygienická stanice v Ostravě o tom informovala na svých webových stránkách. Opatření začne platit v pátek od 12:00.

„V případě umělých koupališť byla stanovena jednotně kapacita všech umělých koupališť, která bude odrážet velikost daného umělého koupaliště, a to tak, že se vypouští maximální počet osob 500, nicméně zůstává zachován limit v podobě deseti metrů čtverečních na osobu,“ informovali hygienici.

Provozovatel  koupaliště bude muset zajistit osobu, která bude dodržování stanovených pravidel kontrolovat. Z informací zveřejněných na stránkách krajské hygieny vyplývá, že na koupalištích nesmí chybět dezinfekce rukou pro personál i návštěvníky.

Sportovci bez roušek

Mění se také pravidla pro sportovce, ti budou moci nově sundat roušky nejen na hromadných akcích, ale také ve vnitřních prostorách. „V případě venkovních hromadných akcí a v případě vnitřních prostor se nově stanoví výjimka z nošení roušek pro sportovce v rámci organizovaného tréninku nebo zápasu, soutěže a podobně,“ uvedli hygienici.

Hygienici také upřesnili, jak je to se sociálními zařízeními v kraji, kde není možné přijmout klienta bez negativního testu na covid-19. Ředitelka krajské hygieny Pavla Svrčinová už ve středu řekla, že hygienici tak chtěli vyjít vstříc například krizovým centrům, kde lidé potřebují přenocovat jen krátkodobě.

Povinnost mít negativní test tak platí pouze pro zařízení s dlouhodobým pobytem, jako jsou například domovy pro seniory, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy se zvláštním režimem či chráněné bydlení.

Další změny nastanou podle aktuální situace

„Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje nadále situaci v celém kraji monitoruje a denně vyhodnocuje a je připravena sáhnout k dalším úpravám mimořádných opatření, pokud to situace umožní, nebo naopak přistoupit k jejich zpřísnění, bude-li to z hlediska prevence infekce nezbytné,“ informovali hygienici.

V Moravskoslezském kraji přibylo ve středu 75 lidí nakažených novým typem koronaviru. Podle redaktora ČT Marka Slavíka přibyli nakažení ve všech okresech kraje, nejvíce ale na Frýdecko-Místecku, které stále zůstává nejzasaženějším regionem.

V okrese Frýdek-Místek je více než 77 nakažených lidí na sto tisíc obyvatel. Druhá je Karviná s třiadvaceti nakaženými na stejný počet lidí. Nejlépe je na tom Bruntálsko s číslem 1,09 nakažených na sto tisíc obyvatel. Celkem už v celém kraji od počátku pandemie onemocnělo 4747 lidí.