Organizátoři kulturních akcí chystají žalobu na hygieniky. Odmítají způsob vyhlášení opatření v Moravskoslezském kraji

Iniciativa Kultura v Moravskoslezském kraji, kterou vytvořili organizátoři kulturních akcí, umělci a dodavatelé služeb, chystá žalobu na Krajskou hygienickou stanici (KHS) v Ostravě. Žádá zrušení omezení, která hygienici vydali v pátek, a určení způsobu, jakým se do budoucna opatření mohou vyhlašovat.

Podle zástupců iniciativy situace kolem koronaviru a vydaná opatření postihly tisíce lidí a v kraji budou mít značný finanční dopad. „Žaloba bude směřována na vydavatele opatření, což je krajská hygienická stanice, a je to z toho důvodu, jakým to opatření vzniklo a co způsobilo všem kulturním pořadatelům,“ řekla ředitelka festivalu Meat Design Karolína Skórková.

Žaloba je podle ní ve fázi konzultace s právníky. „Jde nám hlavně o to, aby to opatření jednak bylo zrušeno a aby soud jasně řekl, že takhle to už nikdy v budoucnosti udělat nejde,“ vysvětlila.

Proti samotným opatřením vedoucím k ochraně zdraví ale členové iniciativy nic nemají. Opatření podle nich postihla desítky akcí, které se měly konat o víkendu, ale i akce plánované třeba až na podzim. „Je to jednoznačný signál pro všechny pořadatele, nejenom v Moravskoslezském kraji, že toto se stát může komukoliv,“ dodala ředitelka festivalu Meat Design.

Ředitel festivalu Beats for Love Kamil Rudolf řekl, že pořadatelům vadí nekoncepčnost a to, že omezení začala platit prakticky ihned. „Není možné podle mě, aby v právním státu někdo z minuty na minutu udělal tak závažné rozhodnutí, které se dotkne tolika tisíců životů a osudů firem,“ uvedl Rudolf. Nejnovější údaje podle něj ukazují, že opatření nebyla opodstatněná.

Do iniciativy se zapojily desítky organizací, například festivaly Colours of Ostrava, Beats for Love, Meat Design, divadelní Shakespearovské slavnosti, kluby Kofola v Krnově, Stoun ve Frýdku-Místku, Fabric Ostrava nebo bezpečnostní služba Čechymen.