Soud uložil tresty vězení za útoky na účty bank

Za pokus nabourat se pomocí SMS a e-mailových zpráv do účtů tisíců klientů české a řecké banky půjdou dva muži do vězení na čtyři a půl roku, respektive pět let. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě. Obžalovaní uzavřeli se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, rozsudek tak už je pravomocný. Podle obžaloby se oba odsouzení dostali prostřednictvím takzvaných phishingových útoků k přihlašovacím údajům jen několika klientů bank. Kontakty však měli asi na deset tisíc lidí.

„Soud dnes schválil dohodu o vině a trestu mezi obžalovanými a státním zástupcem. Obžalovaný Vojtěch Šafář byl odsouzený k pěti letům ve věznici s ostrahou a propadnutí bytu,“ uvedla v úterý mluvčí soudu Vilemína Hana Ondrušová.

Dodala, že druhý obžalovaný Matěj Fišer odešel od soudu s trestem o šest měsíců kratším, než soud vyměřil Šafářovi. Soud navíc Fišerovi zabavil elektroniku, se kterou útoky páchal. Šlo o počítač a mobilní telefony.

Podle policie se oba podobného zločinu v minulosti už dopustili. Nyní byli obžalováni z pokusu a přípravy neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Hrozilo jim až dvanáct let vězení.

Snažili se vylákat přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví

Loni počátkem dubna policisté dopadli a obvinili osmadvacetiletého muže. Stalo se tak v době, kdy začínal rozesílat podvodné zprávy na kontakty, které mu dodal o rok starší komplic. Toho policisté obvinili později.

Cílem pachatelů bylo vylákat přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví, vždy pod záminkou neprodlené nutnosti odblokování účtu. Informace byla mylná a odkaz směřoval na falešné webové stránky, vizuálně velmi podobné oficiálnímu webu jedné banky.

K dispozici měli muži telefonní čísla a e-maily na pět tisíc klientů české banky. Odeslat se jim zprávu podařilo před zásahem policie na polovinu z nich. Navíc měli i přístup ke kontaktům pěti tisíc klientů řecké banky. Zprávu poslali na dvě desítky z nich. Díky zásahu policie už další zprávy neposlali.