Soud poslal do vazby muže podezřelého z napadení dvou Ukrajinek v Plasích

Okresní soud Plzeň-sever poslal do vazby osmačtyřicetiletého muže, který je podezřelý, že 13. srpna v Plasích na severním Plzeňsku napadl dvě cizinky. Policie národnost nesděluje, média ale informovala, že jsou ženy z Ukrajiny. Policisté muže deset dní po události obvinili z ublížení na zdraví a z výtržnictví. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu až pětileté vězení. Stále se pátrá po dalších dvou lidech podezřelých z podílu na útoku.

Policisté dosud oficiálně neuvedli, co se 13. srpna večer v Plasích stalo. „Okolnostmi případu, kdy podle zatím zjištěných skutečností tři osoby v obci Plasy napadly dvě cizinky, se zabýváme od jeho prvopočátku. V současné době nám je již známa totožnost jednoho z podezřelých, se kterým nyní probíhají úkony trestního řízení,“ uvedla 23. srpna policie. O den později informovala o obvinění jednoho z podezřelých.

Podle neoficiálních informací šly dvě ženy z Ukrajiny ve věku 34 a 44 let s dvouletým a jedenáctiletým dítětem na pouť. Podle serveru Novinky.cz ženy seděly na chodníku, když u nich zastavilo auto a řidič se jich zeptal, zda jsou Ukrajinky. Poté, co mu odpověděly, měl kousek poodjet, pak se k ženám vrátit a napadnout je. Útočník pak údajně z místa ujel. Jedna z žen ale policii předala fotku vozu včetně poznávací značky a zároveň muže popsala.

Napětí a projevy nenávisti vůči Ukrajincům se na Plzeňsku objevily po uveřejnění zpráv o muži, který měl 8. srpna v Plzni nejprve znásilnit a poté se pokusit zabít o tři roky mladší dívku. Policie dopadla podezřelého po několika hodinách, obvinila ho z pokusu o vraždu a ze znásilnění a soud ho poslal do vazby. Lidé na sociálních sítích volali po přísném trestu, psali nenávistné komentáře a hovořili i o svolávání demonstrace proti Ukrajincům. Protest se uskutečnil minulý víkend v Plzni.