Silničáři začali stavět nový dálniční most přes řeku Moravu u Napajedel na Zlínsku

Začala stavba dálničního mostu u Napajedel (zdroj: ČT24)

U Napajedel na Zlínsku začali ve čtvrtek silničáři stavět nový dálniční mostu na D55 přes řeku Moravu. Podle plánů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má být zprovozněn v srpnu 2025, řekl při zahájení stavby generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Náklady na vybudování dálničního mostu o délce 145 metrů jsou 674 milionů korun bez DPH.

„Jedná se o ocelový jednopolový most, jehož nosná konstrukce je společná pro oba směry budoucí dálnice. Most bude realizován v předstihu před dálničním úsekem mezi Napajedly a Babicemi jednak z důvodu špatného stavu současného mostu na silnici I/55, ale také, aby byl co nejdříve ukončen stav, kdy musí řidiči sjíždět z dálnice přes kruhový objezd u čerpací stanice, kde se zejména ve špičkových časech tvoří kolony,“ uvedl Mátl.

Stavba bude dlouhá půl kilometru, most samotný 145 metrů. Součástí stavby je také protihluková stěna, která ochrání obytnou zástavbu Napajedel před hlukem z dálnice.

Stavba mostu u Napajedel na Zlínsku
Zdroj: ŘSD

Most postaví sdružení firem FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby a MI Roads. V místě se dělá archeologický průzkum, podle ředitele zlínské správy ŘSD Karla Chudárka by měl trvat do měsíce, poté by měla začít stavba samotná.

Podle starosty Napajedel Roberta Podlase pomůže stavba mostu odklonit dopravu a sníží se hluková i emisní zátěž. Komplikací je, že výstavba přetne frekventovanou cyklostezku.

Dálnice bude po dokončení měřit sto kilometrů

Most přes Moravu naváže na předloni dokončenou stavbu jihovýchodní části obchvatu Otrokovic na Zlínsku, který je také součástí D55. V jižním směru od mostu by v roce 2025 měla začít stavba 7,5 kilometru dlouhého úseku dálnice mezi Napajedly a Babicemi na Uherskohradišťsku.

Navazující úsek dálnice D55 mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku dlouhý téměř 8,5 kilometru se staví od roku 2020, další úsek ze Starého Města do Moravského Písku na Hodonínsku dlouhý 8,8 kilometru od předloňska. S jejich otevřením počítá ŘSD v roce 2024.

Loni zahájilo ŘSD stavbu čtyřkilometrového úseku dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku. S jeho zprovozněním se také počítá už v příštím roce.

Po kompletní dostavbě propojí v budoucnu dálnice D55 střední, jihovýchodní a jižní Moravu. Dlouhá bude přes sto kilometrů, u Břeclavi se napojí na dálnici D2.