Silná bouře na Šumpersku zaplavila domy a strhla auta. Desítky výjezdů kvůli počasí hlásí i středočeští hasiči

Přes Šumpersko se odpoledne přehnala silná bouřka. Nejvíce zřejmě zasáhla obec Jedlí, kde se voda dostala do domů a strhla také automobily. Voda zaplavila rovněž tamní továrnu, firma vodu odčerpává vlastními silami. Bouře postihla také Štíty, Šumperk a Rudu nad Moravou. Meteorologové už v sobotu upozorňovali, že tropické teploty v neděli vystřídají bouřky. Šest desítek výjezdů kvůli zatopeným níže položeným místům a popadaným stromům evidují i hasiči ze Středočeského kraje.

Hasiči na Šumpersku evidují asi desítku výjezdů, čerpají vodu a likvidují popadané stromy. V okolí Jedlí a Štítů jsou na komunikacích po bouřkách naplaveniny.

Silné bouřky s přívalovými srážkami by se podle předpovědi meteorologů měly v Olomouckém kraji ojediněle objevit i v noci na pondělí. V kraji by mělo místy pršet i v pondělí, odpoledne a večer by měly srážky ustávat.

Blesková povodeň a přetékající hráz rybníka ve středních Čechách

Přes šest desítek výjezdů kvůli bouřkám evidovali k 22. hodině večerní také hasiči Středočeského kraje. Lašovicemi na Rakovnicku se přehnala blesková povodeň, v Meznu na Benešovsku přetekl rybník a voda s bahnem zaplavila silnici a sklepy okolních domů. Hráz rybníka ale nápor vody vydržela.

Hasiči tam i na dalších místech při desítkách výjezdů pomáhali například odstranit bahno z komunikací a zasahovali u zatopených sklepů. „Obcí se valila voda z lesa i polí, hladina na zádržné hrázi zhruba o metr přetékala výšku hráze,“ uvedli hasiči na Twitteru. Nikdo nebyl zraněn ani nebylo nutné nikoho evakuovat.

Hasiči nejčastěji vyjíždějí k popadaným stromům nebo zaplaveným sklepům. Na Komenského náměstí v Rakovníku například přívalový déšť ucpal kanály, na silnici bylo až půl metru vody. Na Rakovnicku odstraňovali bahno a kameny také z železniční trati.

V Praze bouře umlčela Dona Giovanniho

Don Giovanni se kvůli bouřce nedohrál
Zdroj: ČT24

Kvůli silné bouřce museli odpoledne pořadatelé předčasně ukončit představení opery Don Giovanni, kterou sólisté, orchestr, sbor a balet Národního divadla hráli pod širým nebem v pražské Divoké Šárce. Do přírodního divadla dorazily tisíce lidí. Bylo to poprvé za patnáctiletou historii těchto lesních představení, kdy operu nebylo možné kvůli nepřízni počasí dokončit.

Umělci stihli odehrát celé první jednání slavného díla Wolfganga Amadea Mozarta, i když představení bylo předtím kvůli prudkému dešti už jednou přerušeno. Když ale přišla silná bouřka, rozhodli se organizátoři akci po necelé hodině a půl ukončit.

Příští rok by se měl Don Giovanni v Šárce zopakovat. „Berme to jako generálku,“ řekla jedna z organizátorek Jana Divišová. „Zpěváci zpočátku zpívali, i když padaly provazy deště. Všichni jsou úplně ‚durch',“ dodala.