S turisty přibývá v Krkonoších odpadu, lidé nedodržují základní pravidla

S lidmi přibývá v Krkonoších odpadu (zdroj: ČT24)

Krkonoše bojují s rekordním počtem odpadků. Stoupá totiž počet návštěvníků v národním parku i v chatách a boudách. Doprava odpadků pryč z hor je přitom náročná, a tedy velmi nákladná. Přímo v národním parku navíc koše instalované vůbec nejsou, aby příroda zůstala čistá. Správa parku to nehodlá měnit a apeluje na turisty, aby si svůj odpad odváželi s sebou.

Někteří provozovatelé chat, penzionů či hotelů uvádějí, že nárůst množství odpadků je letos až čtyřicetiprocentní. Vzhledem k rostoucím cenám potravin v horských bufetech a restauracích si do hor mnoho lidí nosí vlastní jídlo a pití. Část z nich se ale neřídí podle zásady, že co si s sebou do hor přivezou, mají si také odvézt. Plné nezůstávají pouze koše a kontejnery, ale odpadky hyzdí rovněž přírodu.

Na konci letní sezony je nutné odpad odvézt, což podle provozovatelů chat a penzionů bude stát o stovky tisíc korun více než v minulých letech.

Návštěvnost Krkonoš se podle Správy Národního parku Krkonoše (KRNAP) v letošní letní sezoně zvýšila o deset procent až o pětinu. „Odpadky souvisí s vyšší návštěvností. Krkonoše jsou jednou z nejnavštěvovanější lokalit v Čechách. Lze očekávat, že množství návštěvníků za sebou nechá odpadky v přírodě,“ konstatuje mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Koše do parku nepatří, věří správa KRNAP

Navzdory letošní negativní zkušenosti správa parku neplánuje do budoucna žádná nová opatření. „V horách, v národním parku speciálně, má platit jasné pravidlo: To, co si do hor přináším, si také odnesu,“ konstatuje mluvčí.

„Pravověrní turisté“ podle něj toto nepsané pravidlo dodržují. „My se snažíme ho vštípit všem návštěvníkům, kteří do Krkonoš přijíždějí. Není v silách správy parku ani jiné instituce zajistit popelářskou službu pro návštěvníky Krkonoš,“ doplňuje Drahný.

Zdůrazňuje, že správa KRNAP nemůže situaci řešit například instalací odpadkových košů. „Na území národního parku koše nepatří. Národní park není městský park, je to divočina,“ má jasno mluvčí.

Složitý by podle něj byl i svoz takového odpadu, park nemá personál ani finance na takové řešení, konstatoval Drahný. Koše by prý nefungovaly ani z důvodu silného větru, který by odpad roznesl po okolí.