Ryby v Odře nejspíš nezabila nebezpečná látka, ukazují dosavadní výsledky vyšetřování

Události v regionech: Vyšetřování úhynu ryb v Odře pokračuje (zdroj: ČT24)

Zhruba tunu ryb v řece Odře na česko-polském pomezí u Bohumína nejspíš minulý týden neotrávila nebezpečná látka. Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) za úhyn může nedostatek kyslíku ve vodě. Podrobné laboratorní výsledky úřad zveřejní zřejmě až příští týden.

Mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka pro ČT potvrdil, že zatím ve všech vyhodnocených vzorcích – ať už jde o odebranou vodu či uhynulé ryby – nic nenasvědčuje tomu, že by za úhynem bylo cizí zavinění. Do Odry tak podle všeho neunikla žádná látka, která by ryby otrávila.

Vzorky z Odry odborníci nicméně odebírali ještě v pondělí, což znamená, že je laboratoře ještě budou vyhodnocovat. Kompletní zprávu tak inspekce nejspíš zveřejní až v příštím týdnu.

Zatím se každopádně naplňují dřívější odhady ČIŽP i Povodí Odry, že za úhynem zhruba tuny ryb ve Starém Bohumíně stojí velmi horké letní počasí a nedostatek kyslíku ve vodě. Hasiči na tomto místě v minulém týdnu vystavěli norné stěny, jejichž úlohou byl záchyt uhynulých ryb.

Nornou stěnu následně v pátek demontovali, aktuálně už není na Odře patrné, že by zde došlo k nějaké havárii či většímu úhynu ryb.