Rozhodnutí o řediteli Muzea umění bude na novém ministrovi, předpokládá Soukup

O řediteli Muzea umění v Olomouci pravděpodobně rozhodne až nový ministr kultury, kterého šéf ČSSD Jan Hamáček oznámí na konci měsíce. Řekl to Michal Soukup, kterého nedávno ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal z funkce ředitele muzea. Soukup tvrdí, že je jeho odvolání neplatné, protože si rozhodnutí ministerstva nepřevzal. Ministr Staněk ve středu oznámil, že z vedení resortu odejde k poslednímu květnu.

Zástupci Muzea umění si stojí za tím, že odvolání ředitele Soukupa je neplatné, odkazují na výklad právníků. „Moje odvolání je neplatné, neboť jsem ho dosud nepřevzal. Bude na rozhodnutí nového vedení ministerstva, jak tuto situaci posoudí, protože důvody k mému odvolání byly zástupné,“ uvedl Soukup. To však ministerstvo kultury odmítá. 

Odvolaný ředitel muzea poukázal také na to, že na něj a jeho předchůdce Pavla Zatloukala podal ministr kultury Staněk trestní oznámení. Soukup tvrdí, že ani jednoho zatím policie nekontaktovala a tím pádem nevědí, co je obsahem trestního oznámení. Doba prověřování se zatím odhadnout nedá.

Zaměstnanci olomouckého muzea jsou s avizovanou demisí ministra Staňka spokojeni, za ředitele Soukupa se už několikrát veřejně postavili. Po jeho odvolání se muzeum dokonce zapojilo do petice organizované zástupci Centra pro současné umění DOX, kterou dosud podepsalo přes sedm tisíc lidí.

Je namístě opatrný optimismus, obáváme se, že se bude pan Staněk mstít. Zůstáváme proto obezřetní až do 30. května, kdy má podat demisi, protože ještě není všem dnům konec.
David Hrbek
organizátor protestních akcí Muzea umění

Staněk si za svými kroky stojí

Ministr kultury Antonín Staněk oznámil svou rezignaci ve středu. „Ve svém boji za spravedlnost a právo již necítím další podporu z nejvyššího vedení ČSSD, a proto jsem se rozhodl vyhovět výzvě předsedy strany Jana Hamáčka a k 31. 5. 2019 rezignuji na post ministra kultury,“ napsal Staněk premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Staněk v posledních týdnech čelil kritice kvůli odvolání ředitelů dvou podřízených institucí – Jiřího Fajta z Národní galerie Praha a právě Michala Soukupa z Muzea umění Olomouc. Ministr ale své kroky považuje za správné. Proti se postavila řada umělců, načasování odvolání přirovnávali k praktikám normalizace.