Přístaviště ve Strážnici na Baťově kanále se rozšířilo, nabízí už pětadvacet míst

Z deseti na pětadvacet míst se rozšířilo přístaviště na Baťově kanále ve Strážnici. V pátek je při Mezinárodním folklorním festivalu otevřelo Ředitelství vodních cest (ŘVC), které do projektu za uplynulých pět měsíců investovalo 38 milionů korun. Místo poslouží svou podobou i k odpočinku a přímo z lodi bude možné jít do Muzea vesnice jihovýchodní Moravy, tedy do místního skanzenu, řekl při otevření ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.

Ředitelství vodních cest už v minulých letech upravilo například přístaviště v Petrově či ve Veselí nad Moravou, teď rozšířilo to ve Strážnici. „Vybudovali jsme moderní přístaviště pro čtrnáct malých plavidel a jednu osobní loď. Přístaviště díky své neobvyklé koncepci poskytne příjemné místo pro odpočinek a přímý přístup do přilehlého skanzenu,“ uvedl Fojtů.

Ve středové části jsou speciální stupně, které slouží k posezení a relaxaci. Potkávají se zde lidé, kteří přijedou po vodě i po souši, a prostor navazuje na vstupní objekt skanzenu, který býval původně pivovarem.

K rozvoji turistiky přispívá i město. „V návaznosti na stavbu přístaviště zvýšíme parkovací kapacity, postavíme přístupové komunikace, veřejné osvětlení a vybavíme prostor mobiliářem,“ avizoval starosta Risto Ljasovský (SNK).

Počet návštěvníků Baťova kanálu po covidové pandemii znovu roste, loni na něj přijelo 85 tisíc lidí. Obecně prospěšná společnost Baťův kanál ve spolupráci s Jihomoravským a Zlínským krajem i s ministerstvy dopravy a zemědělství spolupracuje na rozvoji řadu let. V současnosti je splavných 54 kilometrů z Otrokovic do slovenské Skalice a v nejbližších letech se má splavnost na jihu prodloužit do Hodonína a na severu do Kroměříže.

„Doufáme, že do Hodonína to bude do dvou let. A snad v roce 2027 či 2028 i do Kroměříže,“ sdělil ředitel společnosti Vojtěch Bártek. Podle něj toto rozšíření přinese jak zvýšení počtu návštěvníků, tak prodloužení délky pobytu.

Nové přístaviště je i na Labi v Čelákovicích

V sobotu uvedou do provozu přístaviště pro osobní lodní dopravu a přístaviště pro malá plavidla také v Čelákovicích u Prahy nedaleko lávky přes Labe. Ve středních Čechách je to první místo, kde ŘVC na Labi otevírá k užívání oba typy přístavišť. Náklady dosáhly 40 milionů korun, oznámil mluvčí ředitelství Jan Bukovský. Slavnostní otevření se uskuteční spolu s tradiční městskou akcí Letní slavnost u Labe.

„Plovoucí přístavní můstek je určen pro velké osobní lodě, k sousednímu více než devadesát metrů dlouhému novému molu se vejde až šestnáct malých rekreačních plavidel, u obou se budou moci majitelé a řidiči napojit na vodu a elektřinu,“ přiblížil Bukovský. V posledních týdnech se otevřela přístaviště pro větší osobní lodě také v Nymburce a v Kolíně, s dokončením druhého typu stání se tam počítá pro příští sezonu.