TÉMA

Ředitelství vodních cest České republiky

V Brandýse nad Labem začala stavba veřejného přístaviště pro malé rekreační lodě

V Brandýse nad Labem nedaleko lesoparku Ostrůvek začala stavba plovoucího mola pro malé rekreační lodě, umožní stání až dvanácti plavidlům. Molo buduje Ředitelství vodních cest (ŘVC) a bude stát téměř pětadvacet milionů korun bez DPH, náklady pokryje Státní fond dopravní infrastruktury. Se zprovozněním se počítá letos v červnu.
8. 3. 2024|

Rekreační plavba je v Česku na vzestupu. Nákladní doprava je v krizi

Pro nákladní lodní dopravu v Česku nejsou dobré podmínky a je v útlumu. Může za to hlavně špatná splavnost Labe. Naopak rekreační plavba zažívá nebývalý boom. Tématem život na vodě i podél vodních cest se zabýval první díl zpravodajského seriálu Sečteno ze středních Čech. Regionem protékají obě největší české řeky Labe a Vltava.
12. 7. 2023|

Přístaviště ve Strážnici na Baťově kanále se rozšířilo, nabízí už pětadvacet míst

Z deseti na pětadvacet míst se rozšířilo přístaviště na Baťově kanále ve Strážnici. V pátek je při Mezinárodním folklorním festivalu otevřelo Ředitelství vodních cest (ŘVC), které do projektu za uplynulých pět měsíců investovalo 38 milionů korun. Místo poslouží svou podobou i k odpočinku a přímo z lodi bude možné jít do Muzea vesnice jihovýchodní Moravy, tedy do místního skanzenu, řekl při otevření ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
23. 6. 2023|

Kolín má nové přístaviště pro osobní lodě. Naproti začala i stavba plovoucího mola

Ředitelství vodních cest (ŘVC) v pátek v Kolíně na Kmochově ostrově uvedlo do provozu nové veřejné přístaviště pro osobní lodě. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velká plavidla. Letos je to druhé ze série přístavišť na Labi mezi Kolínem a Mělníkem, první slouží už zhruba měsíc v Nymburce. Na protějším břehu současně začala stavba plovoucího mola pro malá plavidla, hotové má být na konci roku, informoval mluvčí ŘVC Jan Bukovský.
2. 6. 2023|

V Nymburku funguje nové veřejné přístaviště osobních lodí

U Labe v Nymburku je od pátku v provozu nové veřejné přístaviště osobních lodí na pravém břehu řeky pod Šafaříkovým mlýnem. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velké osobní lodě. Vybudování přístaviště vyšlo na 11,6 milionu korun bez DPH. S pracemi začala Labská strojní a stavební společnost loni v létě. Jde o první zprovozněné veřejné přístaviště v síti, kterou Ředitelství vodních cest (ŘVC) buduje na Labi mezi Mělníkem a Kolínem. Při otevření přístaviště to řekl zástupce ředitele ŘVC Jan Bukovský. Zájem o osobní lodní dopravu v Česku podle Státní plavební správy roste.
5. 5. 2023|

Ministerstva životního prostředí a dopravy se přou o jez na Labi. Vznikne další studie

Vzniká další rozsáhlá vědecká studie kvůli plánovanému obřímu jezu na dolní toku Labe. O projekt za pět miliard se přou ministerstva životního prostředí a dopravy. Jde o to, jestli mohou stejné ekosystémy, které by stavba zničila, fungovat jinde. Jez by měl stabilizovat hladinu řeky a pomoci lodím při suchu.
13. 3. 2023|

V Litoměřicích vzniklo nové přístaviště pro malé lodě

V Litoměřicích byla dokončena modernizace přístaviště osobní lodní dopravy za 36,2 milionu korun bez DPH. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) řekl, že v letošním roce budou zahájeny práce na dalších patnácti přístavištích pro rekreační plavbu na Labi. Přístaviště v Litoměřicích vybudované Ředitelstvím vodních cest ČR (ŘVC ČR) je vybaveno přípojkami k elektřině a pitné vodě, podobně jako jiná nová přístaviště, například v Děčíně. Národní kontrolní úřad ale před časem kritizoval, že se projekty na podporu rekreační plavby protahují a prodražují.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 16:57|

Baťův kanál má být splavný dále. Vodní cesty chtějí rozvíjet turismus

Splavnost Baťova kanálu se má v roce 2027 prodloužit z 53 na 72 kilometrů. Ředitelství vodních cest (ŘVC) má přichystané investice téměř za dvě miliardy korun. Rekreačním plavidlům umožní doplout na severu až do Kroměříže a na jihu do Hodonína. Vzniknou nové plavební komory, přístavy, přístaviště a v nich potřebná infrastruktura, aby kanál dokázal pojmout stále se zvyšující počet návštěvníků a mohl se dále rozvíjet turistický ruch ve městech a obcích u kanálu. Informoval o tom ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 18:57|

V Čelákovicích začala stavba dvou přístavišť pro turistické lodě

V Čelákovicích začaly stavební práce na dvou veřejných přístavištích, pro větší turistické lodě a pro menší plavidla. Projekt je součástí programu budování přístavišť jako podpora rekreační plavby Ředitelství vodních cest ČR. To aktuálně provozuje osm přístavišť na Labi, všechna v Ústeckém kraji, ve Středočeském kraji zatím žádné dokončené veřejné přístaviště není.
23. 9. 2022|