V Brandýse nad Labem začala stavba veřejného přístaviště pro malé rekreační lodě

V Brandýse nad Labem nedaleko lesoparku Ostrůvek začala stavba plovoucího mola pro malé rekreační lodě, umožní stání až dvanácti plavidlům. Molo buduje Ředitelství vodních cest (ŘVC) a bude stát téměř pětadvacet milionů korun bez DPH, náklady pokryje Státní fond dopravní infrastruktury. Se zprovozněním se počítá letos v červnu.

„Plovoucí pontony s dřevěnou pochozí plochou jsou pomocí speciálního mechanismu upevněny ke břehu tak, aby se pohybovaly nahoru a dolů v závislosti na kolísání hladiny řeky. Rozdíl hladin je v tomto místě neobvykle velký a může dosahovat za největších povodní až 3,4 metru,“ popsal šéf Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů.

Plovoucí molo bude dlouhé dvaašedesát metrů a široké dva a půl metru. Bezbariérový přístup na břeh zajistí lávka. K hlavnímu molu bude připevněno šest šikmých výložníků, které umožní vyvázání dvanácti plavidel o délce maximálně dvacet metrů. Mimo plavební sezonu nebo při velké vodě se výložníky sklopí, aby netvořily překážku. Turisté budou moci zdarma až na čtyřicet osm hodin vyvázat plavidlo a za poplatek doplnit pitnou vodu nebo připojit loď na elektřinu.

Město počítá s vybudováním přístupového chodníku k molu. Většina stavebních prací se bude dělat z vody, pohyb na cestách v lesoparku tak ovlivní jen minimálně.

Na letošní letní sezonu chce ŘVC zprovoznit také loni zahájené stavby, a to nová přístaviště v Kolíně, Ústí nad Labem – Brné a v Davli na Vltavě. V Brandýse by mělo vzniknout také přístaviště pro osobní lodní dopravu na plavebním kanále, Ředitelství vodních cest chystá soutěž na zhotovitele.