V Čelákovicích začala stavba dvou přístavišť pro turistické lodě

Nová přístaviště na Labi (zdroj: ČT24)

V Čelákovicích začaly stavební práce na dvou veřejných přístavištích, pro větší turistické lodě a pro menší plavidla. Projekt je součástí programu budování přístavišť jako podpora rekreační plavby Ředitelství vodních cest ČR. To aktuálně provozuje osm přístavišť na Labi, všechna v Ústeckém kraji, ve Středočeském kraji zatím žádné dokončené veřejné přístaviště není.

Přístaviště pro osobní lodní dopravu v Čelákovicích bude tvořit ocelové plovoucí molo o rozměrech devět krát čtyři metry a jedenáctimetrová lávka, kde budou moci přistávat i největší osobní lodě plující po Labi. Hotovo by mělo být do konce letošního roku, do příští plavební sezony pak přístaviště pro malá plavidla. V přístavišti pro menší plavidla bude moci kotvit v jeden čas až šestnáct malých rekreačních lodí.

Na obou přístavištích budou moci lodě kotvit zdarma čtyřicet osm hodin a s pomocí přístavní karty čerpat elektřinu a vodu. Náklady na obě stavby na levém břehu Labe nedaleko lávky pro pěší a cyklisty jsou 36 milionů korun.

Lidí, kteří tráví volný čas na řekách, v Česku přibývá. Ředitelství vodních cest provozuje na Labsko-vltavské vodní cestě šest přístavišť pro malá plavidla, letos by mělo být dokončeno dalších šest a dvě pro osobní lodní dopravu a dalších sedm plánují zbudovat příští rok.

„Vycházíme vstříc poptávce po rekreační plavě, která je v poslední době obrovská,“ uvedl šéf Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů. Blízkost a společná stavba obou přístavišť v Čelákovicích je podle něj výhodná z hlediska stavebních prací.

Sezona byla dobrá

Veřejná přístaviště pro malá rekreační plavidla i pro osobní lodě plující s turisty se ve středních Čechách budují například v Poděbradech, Nymburku, Brandýse nad Labem nebo Kolíně. Další přístaviště se ještě projektují, v budoucnu by měla vzniknout například v Lysé a Kostelci nad Labem či v Neratovicích.

Letošní plavební sezona ukazuje, že se pomalu začínají vracet čísla před covidem. Například v přístavišti Hluboká kotvilo letos asi devět set lodí. Ale je co dohánět, protože chybí infrastruktura. Například v Roudnici chtějí ještě letos zahájit výstavbu nového servisního centra.