Labe se plní turisty na lodích, vzniká pro ně síť přístavišť

Události v regionech: Na Labi vzniká síť přístavišť (zdroj: ČT24)

V Česku prudce vzrostl zájem o malé výletní lodě. Kvalifikační zkoušky k jejich řízení složil rekordní počet lidí, termíny jsou obsazené i na měsíce dopředu. Stále více lidí chce totiž na jachtách trávit dovolené. Na dolním Labi teď pro ně vznikají nová přístaviště.

Rudolf Nemetschke učí ostatní řídit lodě a sám si postavil před domem molo. Na výlety do okolích měst ale zatím vyplouvat nemůže. Není tam kde kotvit. „Uvítali bychom, kdyby bylo mol daleko víc. Určitě v Ústí, v Hřensku, tam se může jenom proplouvat,“ popsal majitel jachty a instruktor. 

Nová mola mají lidem umožnit po řece putovat. Tedy plout od jednoho k druhému, zakotvit na noc, prohlédnout si město a druhý den plout dál. Lidé ke kotvení musí mít kartu, díky které se přihlásí k terminálu a mohou čerpat elektrický proud.

Nově získané průkazy pro řízení malého plavidla
Zdroj: Ministerstvo dopravy

K legální plavbě po řece je nutný kapitánský průkaz. Takzvaný řidičák na malé lodě si loni pořídilo přes tři a půl tisíce lidí. To je o třetinu víc, než bývalo v minulých letech obvyklé. Zájemci musí nejprve složit praktickou zkoušku, během ní třeba proplout zdymadly.

Pro lodě má vzniknout síť přístavních mol od Pardubic až po Hřensko. Kotvení na nich bude časově omezené, s trvalým stáním se nepočítá.

Před dvěma roky se začalo i se stavbou přístaviště v Děčíně. Správci řeky kvůli tomu museli nejprve prohloubit dno řeky. Hotové bude už na letošní sezonu, která začne na jaře. Stát bude skoro čtyřicet milionů korun. Na Labi by mělo postupně vzniknout 25 takových přístavišť. Devět by jich mělo fungovat už do příštího roku, Ředitelství vodních cest za ně dá 370 milionů korun.

Ředitelství vodních cest vytvoří síť 25 přístavišť na Labi
Zdroj: Ředitelství vodních cest ČR