V Nymburku funguje nové veřejné přístaviště osobních lodí

U Labe v Nymburku je od pátku v provozu nové veřejné přístaviště osobních lodí na pravém břehu řeky pod Šafaříkovým mlýnem. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velké osobní lodě. Vybudování přístaviště vyšlo na 11,6 milionu korun bez DPH. S pracemi začala Labská strojní a stavební společnost loni v létě. Jde o první zprovozněné veřejné přístaviště v síti, kterou Ředitelství vodních cest (ŘVC) buduje na Labi mezi Mělníkem a Kolínem. Při otevření přístaviště to řekl zástupce ředitele ŘVC Jan Bukovský. Zájem o osobní lodní dopravu v Česku podle Státní plavební správy roste.

„Otevíráme první přístaviště ze série veřejných přístavišť na Labi, i tady v Nymburku stavba vznikla v úzké spolupráci s městem,“ řekl Bukovský. Do několika týdnů se mají zprovoznit podobná přístaviště v Kolíně, Čelákovicích a Poděbradech.

Přístaviště budou využívat menší výletní a linkové lodě i ty velké kabinové hotelové. Ocelový plovoucí můstek o rozměrech devět krát čtyři metry má přístupovou lávku dlouhou 8,5 metru s bezbariérovým přístupem. Masivní konstrukce má lodím zajistit bezpečné přečkání i největších povodní. Součástí přístaviště je připojení vyvázaných lodí na elektřinu, jednou přibyde i napojení na pitnou vodu. „Odběr vody pro lodě je zatím jen stavebně připraven, zprovozněn má být až s přístavištěm pro malá plavidla, kdy bude dokončen přívodní vodovod,“ sdělil Bukovský.

Stavba přístaviště pro malá plavidla, které má být zhruba čtyři sta metrů od otevíraného přístaviště poblíž městských hradeb, podle něj měla původně začít loni, výběrové řízení ale nebylo úspěšné. „Nové řízení bude zahájeno ještě letos do léta a na podzim by měly být zahájeny stavební práce. Turistické plavbě tak bude sloužit až v sezoně roku 2024,“ doplnil Bukovský.

Zájem o osobní lodní dopravu roste

Budování obou typů přístavišť, kde mohou lodě bezpečně zakotvit a načerpat například elektřinu nebo vodu, reaguje na rostoucí zájem o osobní lodní dopravu. Státní plavební správa eviduje podle její ředitelky Kláry Němcové kolem šedesáti tisíc průkazů způsobilosti k vedení malého a rekreačního plavidla. Pro profesionální vůdce bylo vydáno něco kolem 1900 průkazů, členů posádek profesionálních plavidel je zhruba 13 200.

„Počet každoročně stoupá už zhruba deset let, každým rokem připočítáváme něco kolem 3500 až čtyř tisíc nových držitelů průkazů,“ informovala Němcová. Navyšuje se podle ní i počet malých a rekreačních plavidel, nyní jich plavební správa eviduje přes 21 tisíc, v roce 2010 to bylo deset tisíc.

Další přístaviště ŘVC projektuje, pak má přibýt i v Brandýse nad Labem, Lysé nad Labem nebo Kostelci nad Labem.