Primátor Svoboda čelí trestnímu oznámení. Důvodem je spor o noční provoz na Praze 1

Události v regionech: Spor o omezení vjezdu do centra (zdroj: ČT24)

Zástupci Prahy 1 a vedení metropole jednali o zákazu vjezdu v části Starého Města; má omezit provoz v nočních hodinách. Vedení hlavního města s opatřením nesouhlasí a nařízení nechalo pozastavit. Podle zastupitele městské části Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) byl ale takový krok primátora Bohuslava Svobody (ODS) za hranicí jeho kompetencí a na primátora podal trestní oznámení.

V ulicích se cedule objevily minulý týden z iniciativy místního radního pro dopravu Vojtěcha Ryvoly (ANO). Proti tomu se ale postavil pražský primátor Svoboda, který nechal rozhodnutí přezkoumat a na tuto dobu nařízení pozastavit. Technická správa komunikací proto značky v pátek zneplatnila přelepením oranžovou páskou. Podle starostky Prahy 1 Terezie Radoměřské (TOP 09) nyní platné nejsou. Technická správa komunikací má lhůtu do čtvrtka, a to na instalaci značek a předání hotové stavby.

Místní, kterým v noci vadí hluk, ale se zneplatněním zákazu vjezdu nesouhlasí. Noční klid narušují podle obyvatel Prahy 1 nejen opilci, ale i řidiči, kteří v ulicích Starého Města závodí v autech.

Magistrát si od městské části vyžádal potřebné dokumenty a v tuto chvíli prověřuje, jestli je úprava oprávněná, nebo ne. Pokud nerozhodne jinak, měl by zákaz vjezdu v nočních hodinách začít platit po 30. listopadu. Omezení bude trvat od 22.00 do 6.00. Platit má v oblasti mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční ulicí.