Praha 11 spustila veřejnou WiFi, na Praze 4 pro nezájem končí

Praha 11 spustila veřejnou WiFi (zdroj: ČT24)

Zatímco některé pražské radnice veřejné WiFi sítě pro nezájem obyvatel ruší, Praha 11 tuto službu od Nového roku začala nabízet. Lidé mohou bezdrátový internet zdarma využívat na vybraných veřejných prostranstvích nebo u stanic metra.

Wifi síť Praha11.Net je dostupná například u stanice metra Háje a před blízkým komunitním centrem. Od pondělí funguje volně přístupný internet také v okolí metra Chodov, Roztyly a Opatov. Podle radnice chtěli WiFi obyvatelé a možná se ještě rozšíří na další místa.

V Praze 4 ale naopak na konci ledna bezplatná síť pro nezájem definitivně zanikne. „Máme asi sto padesát uživatelů. Provoz služby stojí městskou část řádově asi 3,5 milionu korun ročně. Pro tak malý počet uživatelů je to asi nesmyslný projekt,“ řekl ČT radní pro IT a bezpečnost Zdeněk Pokorný (Klub Tučňák).

V centru Prahy se WiFi nechystá

Stejný osud už dřív potkal i radniční síť v Praze 5 a 3. I zde byl důvodem nezájem lidí. Praha 11 ale tvrdí, že zatím službu jen zkouší a navíc ji stojí mnohem méně – přibližně 130 tisíc ročně.

Veřejnou WiFi síť má už řadu let i Praha 9. Našli pro ni ale i jiné využití. Jsou na ni připojené bezpečnostní kamery. Bezplatný internet chce zachovat také Praha 10, kde stojí asi pět milionů korun ročně. Naopak v centru Prahy nic podobného není ani se nechystá.