Policisté výbuch v Hradci Králové vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení

Policie vyšetřuje pondělní výbuch v centru Hradce Králové pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Nelegální činnost v budově vyloučila. Uvedla to na svém webu. V Hradci Králové na Dukelské třídě v pondělí odpoledne výbuch a požár poničily obchod v přízemí domu, ale i zaparkovaná auta a výlohy o dvacet metrů dál. Dva muži utrpěli popáleniny a záchranáři je přepravili do nemocnic v Praze a Hradci Králové. Hasiči z domu preventivně evakuovali osm lidí. O výbuch plynu podle nich nešlo.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti, za což hrozí dosud neznámému pachateli až pětiletý pobyt ve vězení. V současné době můžeme vyloučit, že by v objektu docházelo k nelegální činnosti,“ konstatovala policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Kriminalisté podle ní nadále zjišťují příčiny a okolnosti výbuchu a následného požáru. „Následkem výbuchu byla poškozena provozovna, dvě osobní vozidla, která byla zaparkovaná před dveřmi, ale i dvacet metrů vzdálené skleněné výlohy,“ doplnila Pižlová.

Způsobená škoda se bude podle ní pohybovat v řádech statisíců korun. „Škoda je předmětem dalšího šetření,“ řekla.

Policisté se o neštěstí dozvěděli před půl třetí odpoledne, výbuch vyrazil výklad obchodu směrem do Střelecké ulice. Na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Požár hasiči po příjezdu rychle dostali pod kontrolu a následně vyloučili výbuch plynu. Nejbližší okolí místa výbuchu uzavřeli a budovu odpojili od přívodu plynu a energií. Podle hasičů statika domu nebyla narušena, evakuovaní se v podvečer mohli vrátit domů.