Policie v souvislosti s případem obtěžování studentek na Masarykově univerzitě neodhalila trestný čin

Jihomoravská policie ukončila prošetřování případu údajného obtěžování studentek na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity se závěrem, že nedošlo k trestnému činu. Případ tak uloží. České televizi to sdělila policejní mluvčí Andrea Cejnková. Kvůli podezření z nevhodného chování ke studentkám fakulta rozvázala pracovní poměr se třemi učiteli. Oznámením o sexuálním obtěžování se fakulta zabývala od loňska.

„Celou věc po důkladném prošetření kriminalisté uloží. Nebylo zjištěno protiprávní jednání, které by opravňovalo zahájit trestní stíhání pro konkrétní trestný čin,“ uvedla pro ČT Cejnková. Mluvčí nejprve uvedla, že byl případ už ukončen. Později své vyjádření upřesnila s tím, že k uložení dojde ve středu.

Policie se případem začala zabývat na základě informací z médií. Trestní oznámení podle dřívějšího vyjádření mluvčího policie Pavla Švába nikdo nepodal. 

Na případ podezření z nevhodného chování pedagogů ke studentkám, ke kterému mělo docházet hlavně na sportovních kurzech, upozornil server Seznam Zprávy. Univerzita v této souvislosti následně stáhla z výuky dva učitele, se kterými pak rozvázala pracovní poměr.

Stížnost podalo šest studentek

Fakulta se případem sexuálního obtěžování studentek dvěma učiteli zabývala od loňského roku. Šest studentek loni v květnu sepsalo stížnost na chování dvou učitelů z Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví. Popsaly sexuální obtěžování, narážky i neetické chování z vyučování nebo výcvikových kurzů z let 2013 až 2022.

O tom, že na fakultě skončil i třetí pedagog, který byl také dříve stažen z výuky, informovala pedagogická fakulta v tiskové zprávě v pondělí.

„Jde o pedagoga, ke kterému se medializované případy primárně nevztahovaly, ale na jehož chování jsme podnět obdrželi prakticky vzápětí. Pedagog od nahlášení podnětu do jeho vyřešení nevyučoval a nebyl se studujícími v kontaktu,“ popsala děkanka fakulty Simona Koryčánková. Pracovní poměr skončil dohodou.

„Ráda bych poděkovala za důvěru všem, kteří se nám ozvali. Každý podnět bereme vážně a všem, kterých se nevhodné chování nějakým způsobem dotklo, bych se chtěla ještě jednou omluvit,“ uvedla dále Koryčánková. Dodala, že pokračují práce na reorganizaci Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví, jejíž součástí je také nastavení celofakultních pravidel pro sportovní a terénní kurzy.

Školní ombudsmanka

Masarykova univerzita po upozornění na obtěžování obnovila výběrové řízení na školního ombudsmana, funkce se ujala Eva Janovičová. Vedení univerzity ji pověřilo sestavením revizní komise složené z univerzitních odborníků, která má posoudit dosud platnou metodiku a postupy na základě dosavadních zkušeností a také nezávislých externích posudků.

Sexuální obtěžování řešila Masarykova univerzita už loni, kdy na hodinu skončil docent politologie kvůli sexuálnímu obtěžování studentky po večírku. Pedagog intimní sblížení nepopřel, ale tvrdil, že bylo po oboustranném souhlasu. Rektor Martin Bareš tehdy uvedl, že škola nebude případy sexuálního obtěžování tolerovat.