TÉMA

Pracovní poměr

Nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,5 procenta, volných míst ubylo

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,5 procenta, a byla tak o 0,1 procentního bodu nižší než v září a srpnu. Místo si prostřednictvím úřadů práce ke konci října hledalo 260 641 lidí, o 2379 méně než předchozí měsíc. Ubylo ale i volných pozic, a to o 1499 na 280 496. Vyplývá to z údajů zveřejněných Úřadem práce ČR, podle kterého je nezaměstnanost v Česku nejnižší v celé Evropské unii.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 10:29|

Policie v souvislosti s případem obtěžování studentek na Masarykově univerzitě neodhalila trestný čin

Jihomoravská policie ukončila prošetřování případu údajného obtěžování studentek na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity se závěrem, že nedošlo k trestnému činu. Případ tak uloží. České televizi to sdělila policejní mluvčí Andrea Cejnková. Kvůli podezření z nevhodného chování ke studentkám fakulta rozvázala pracovní poměr se třemi učiteli. Oznámením o sexuálním obtěžování se fakulta zabývala od loňska.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 13:45|

Odstoupit od konkurenční doložky zaměstnavatel může. Zákon není možné dotvářet, rozhodl Ústavní soud

Zaměstnavatel může teoreticky odstoupit od konkurenční doložky, aniž by uvedl důvod a předem měl se zaměstnancem ve smlouvě definované podmínky. Ústavní soud (ÚS) v pondělí vyhověl stížnosti firmy, která distribuuje elektroniku, ve sporu s bývalým generálním ředitelem. Nález vyhlásil soudce zpravodaj Ludvík David, případem se bude znovu zabývat Okresní soud v Ostravě.
7. 6. 2021|

Brněnský úřad nestíhá vyřizovat žádosti cizinců. Do fronty si chodí stoupnout i tři hodiny před pracovní dobou

Do fronty před úřad už kolem šesté ráno a pak hodiny čekat. S takovými podmínkami se v Brně setkávají cizinci, kteří si chtějí třeba vyřídit trvalý nebo přechodný pobyt. Lidé ze zahraničí jezdí do regionu studovat i pracovat. Firmy aktuálně jen v Brně a okolí nabízejí přes sedm tisíc volných pracovních míst.
3. 7. 2019|